2023. május 16., 19:16
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre 371 millió forint további támogatást kapott a HÉV állomást, Püspökmajort, Izbéget összekötő  kerékpáros nyomvonal első szakaszának kialakítására. Az önkormányzat által benyújtott többlettámogatási kérelmet kedvezően bírálták el.

Az állami támogatás megszerzésének jobb esélyei érdekében a városi intézmények és a HÉV állomás összekötése elnevezésű projekt kivitelezését az önkormányzat még tavaly ősszel három részre bontotta. Majd 2022 decemberében feltételes közbeszerzést írtak ki az első szakasz kivitelezésére. A legkedvezőbb ajánlat is jóval meghaladta a 2017-ben elnyert 244, 9 millió forintot, ezért többlettámogatási kérelmet nyújtott be az önkormányzat a Miniszterelnökség Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósághoz, ami kedvező elbírálást kapott.

Az első szakaszban összesen 7 km hosszú, vegyes használatú kerékpáros nyomvonal létesül. Egyes szakaszokon szélesítik a meglévő utat, máshol kerékpáros nyom felfestésére kerül sor és kiépülnek új szakaszok is. Az izbégi iskolánál kerékpáros híd szeli majd át a Bükkös-patakot. A kerékpárút összeköti a HÉV-állomást a püspökmajori intézményekkel, a Duna korzót – a Bükkös parton haladva – Izbéggel.  Az izbégi focipályáig lehet kerekezni, a hídon áthaladva pedig a pilisi erdei kerékpárút érhető el, a térképen a pirossal jelölt nyomvonal.

A beruházás összköltsége közel 650 millió forint, amelyből az önkormányzat önrésze mintegy 30 millió forint. A kivitelezést még az idén, október végéig kell befejezni. A beruházás mielőbbi megkezdése érdekében az önkormányzat már felvette a kapcsolatot a kivitelezővel, a DMRV-vel összehangolják a kerékpáros nyomvonal kialakításának munkáit a vízműszolgáltató tervezett karbantartásaival.