2021. szeptember 27., 10:13
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

90. születésnapja alkalmából köszöntötte otthonában Dombai Józsefné Mili nénit Fülöp Zsolt polgármester. A mindig dolgos, aktív idős asszony szívesen mesélt nehézségektől, veszteségektől sem mentes, mégis boldogan megélt, teljes életéről.

Dombai Józsefné, Mili néni szeptember 17-én ünnepelte 90. születésnapját családja körében. Mert nagyon szereti a virágokat, szerettei kilencven szál rózsával lepték meg a jeles ünnepen.

Életére visszatekintve a munka, az emberek és a kert szeretetét emelte ki. Ötgyermekes családból származik, 14 évesen fejezte be tanulmányait. Jó tanuló volt, színdarabokban is szerepelt az iskolában, de a háború miatt korlátozottak voltak a lehetőségek. A háború alatt Visegrádon szolgált. Fiatal és erős volt, konyhán vállalt kisegítő munkát. Szentlászlón három évig felszolgáló volt, majd Pomázon a vármegye jegyzőjénél szolgált. Később az erdészetnél, illetve Budakalászon a lenfonóban is dolgozott. Az erdészet után Békásmegyeren, az Óbuda TSZ-ben töltött el 12 munkás évet, onnan ment nyugdíjba.

Munkáját sokszor elismerték, a TSZ-ben kiváló dolgozó volt. Még ács férjének is besegített a munkájában. Három év udvarlás után, 20 évesen mondott igent élete párjának, a házasság azonban tragikus véget ért, férje mindössze 45 éves volt, amikor meghalt. Az özvegy két lányukkal maradt egyedül. Lányai később négy unokával ajándékozták meg, három fiúval és egy lánnyal, mára Mili néninek hat dédunokája is van, három lány és három fiú.

Kilencven szál rózsa a kilencvenedik születésnapra

Mili néni egész életében szerette a virágokat, sok volt a kertjében, ahogy gyümölcs és zöldség is, amiket a piacon árult.

Az általa készített csipkebogyólekvárt nagyon szerették, ehhez az erdőben maga szedte a csipkebogyót. Húsz kilós táskával tért haza alkalmanként, otthon főzte a lekvárt. Minden évben hatalmas mennyiséget főzött be, vitt a Skanzenbe, jutott belőle a piacra is és ajándékozott az ismerősöknek.

Az erdő ismerős terep volt számára, nem csak azért, mert az erdészetnél is dolgozott: 90 évesen is szeretettel emlékezik arra, ahogy az anyukája tanította neki, hogy milyen gombákat hol tud szedni.

Aktív éveire úgy emlékezik, hogy a legtöbbször nehéz munkája volt, de mindegyiket nagyon szerette. A nyugdíjas években is dolgozott: Szentendrén a városházán takarított a lányával, egy Fő téri étteremben mosogatói állást vállalt hétvégente. A hetvenes éveiben is eljárt házakhoz takarítani.

Otthon is mindig nagyon sokat dolgozott, 500 négyszögöles kertet tartott rendben. Mindent megtermeltek a krumplitól a szőlőig, tartottak állatokat, csirkét, disznót. Egyholdas málnaföldjük volt Szentlászlón, a Mátrába jártak mohát szedni, a koszorúk alapanyagának. 87 évesen még egyedül kapálta és rendezte a kertet.

Mindent megcsináltam, amit kigondoltam – összegezte tapasztalatait Mili néni. Szerettem az embereket, ahol tudtam, segítettem, ha csak egy ebéddel is. De a munkát is szeretni kell – mondta mosolyogva a 90 éves ünnepelt.

Még sok boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk!