2021. július 3., 20:14

Július 3-án Szentendrén járt Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Fülöp Zsolt polgármester fogadta és a találkozójukon megvitatták az önkormányzatok mai helyzetével kapcsolatos legfontosabb kérdéseket. Egyetértettek abban, hogy elfogadhatatlanok az önkormányzatiság visszafejlesztését célzó kormányzati törekvések. Az önkormányzatokkal szemben folytatott kormányzati politika, az önkormányzatok pénzügyi ellehetetlenítésének igazi kárvallottjai az emberek. A találkozó után online sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Fülöp Zsolt az önkormányzatok pénzügyi függetlenségének fontosságát hangsúlyozta.
A találkozóról a két polgármester közös nyilatkozatot adott ki.

Közös nyilatkozat a hódmezővásárhelyi és a szentendrei polgármester megbeszéléséről

Mai napon Fülöp Zsolt polgármester fogadta a Szentendrére látogató Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét.

A találkozó során a két városvezető kitüntető figyelmet szentelt településeik működésével kapcsolatban felmerülő nehézségek megoldási lehetőségeinek, valamint általában az önkormányzatiságot érintő problémák széles körének.

A két polgármester egyetértett abban, hogy a hosszan elhúzódó járványhelyzet közepette felmerülő problémák megoldásának nehézségei is jórészt összefüggenek az önkormányzatiság alkotmányos kereteit hosszabb ideje fokozatosan szűkítő parlamenti jogalkotási gyakorlattal, illetve az az által megvalósuló, legtöbb esetben gazdaságossági tényekkel sem alátámasztott központosító törekvésekkel. Megítélésük szerint elengedhetetlen az önkormányzatiság eredeti alapjainak helyreállítása, ami különös aktualitást nyerhet az elkövetkező időszakban megvalósuló választások miatt.

Különösen fontos szerepet kaphat a települések működése és fejlesztése szempontjából pénzügyi – gazdasági függetlenségük erősítése. Álláspontjuk szerint minél előbb vissza kell juttatni a gépjárműadó és az iparűzési adó központosított részét oda, ahonnan elvették azt. Ezen felül meg kell vizsgálni a személyi jövedelemadó újbóli megosztásának kérdését, hogy a települések ne csak nehezen kiszámítható központi elbírálás alapján juthassanak pótlólagos fejlesztési lehetőségekhez, hanem maguk dönthessenek helyben felmerülő valós igények időben történő kielégítéséről.

Egyetértettek abban is, együtt, valamint saját lehetőségeiket kihasználva egyénileg is szorgalmazzák és elősegítik, hogy fentiekben jelzett kérdéskör az önkormányzati szövetségek segítségével minél szélesebb körben megvitatásra kerüljön, és az ebből fakadó közös álláspontok a szövetségek révén megfelelően hatékony képviseletet nyerjenek.
A sikeres találkozót követően mindkét városvezető egyetértett a megkezdett párbeszéd folytatásának hasznosságában.

Szentendre, 2021. július 03.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere