2019. március 14., 10:43
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Hamarosan e-töltő állomás létesül városunkban három helyszínen: a Teátrum, a Paprikabíró utcai és a Vasúti villasori P+R parkolóban – minden helyszínen két-két gépkocsi részére. A beruházás teljes költsége bruttó 10,2 millió Ft, melyhez nettó 7,42 millió Ft támogatást nyert az önkormányzat.

Szentendre város önkormányzata elkötelezett a környezetvédelmet, az energiafelhasználás csökkentését célzó fejlesztések, a smart megoldások megvalósítása érdekében. Az e célok érdekében történő fejlesztések multiplikációs hatásuknál fogva a környezettudatos gondolkodást népszerűsítik a polgárok, a vállalkozások körében.

Az elektromos gépjárműveket vásárlók és használók száma folyamatosan növekszik, a töltőállomások sűrűsége azonban hazánkban még nem megfelelő, ezért a kormány 2016-ban pályázati programmal is ösztönözte az önkormányzatokat e-töltőpontok létesítésére. A pályázaton Szentendre város önkormányzata is támogatásban részesült.

A kivitelezés 2019 áprilisában kezdődik. Három helyszínen – a Teátrum, a Paprikabíró utcai és a Vasúti villasori P+R parkolóban –2×22 kW teljesítményű, Type 2 csatlakozású e-töltő állomás létesül. A Paprikabírói parkolóban kisbuszok, nagyobb elektromos járművek „tankolására” is lehetőség lesz. A helyszínek kiválasztásának fontos szempontja volt, hogy a töltés ideje alatt a gépkocsi vezetője tudjon ügyet intézni, vásárolni, turistaként megnézhesse városunk látnivalóit, vagy ebédelhet, vacsorázhat egy helyi étteremben.

A töltőoszlopok felállítása, az energiaellátás kiépítése, táblázás, felfestés, üzembe helyezés az ELMŰ kivitelezésében készül el. Két helyszínen, a Paprikabíró utcai és a Vasúti villasori P+R parkolóban megújul az aszfaltburkolat, a Teátrum parkolóban pedig térköves burkolatot építenek ki a töltőállomás számára. A projekt egyedisége, hogy a megvalósítással párhuzamosan az elkészült töltőállomások szakszerű üzemeltetéséről is gondoskodni kell, ezért a kivitelezésre vonatkozó ajánlatkérések az üzemeltetésre is kiterjedtek. Az önkormányzatnak sikerült olyan konstrukciót kialakítani, ahol a nyertes ELMŰ Solution Kft. minden üzemeltetési költséget vállalt öt éven keresztül, így igazi win-win megállapodás jöhetett létre a szerződő felek között.

A beruházás befejezésének várható időpontja április vége, május eleje. A projekt teljes költsége bruttó 10 207 000 Ft, melyhez az e-Mobi Elektromobilitás NKft.-től nettó 7 428 000 Ft támogatást nyert az önkormányzat.