2015. június 22., 09:07
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Csaknem hatmillió forintot nyert a Pásztor Révhajó Kft. és Szigetmonostor Község Önkormányzata egy hajó elektromos átépítésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatán. Az 1976-ban épült Keve hajó jelenlegi elektromos motorja 10 KW-os, és 48 Volton üzemel. A külső-belső világítást egy érintőképernyős PLC-ről lehet kapcsolni, s segítségével információ nyerhető az akkumulátor kapacitásáról, illetve a hátralévő menetidőről, amit az energiatárolók még biztosítani tudnak. A hajóban a belső világítást LED-re cserélték a kedvezőbb energiafelhasználás érdekében.

A Szigetmonostor-Szentendre belvárosa között közlekedő, Európa első dunai elektromos átkelőhajójának ünnepélyes átadását június 19-én tartották a két érintett település polgármesterének részvételével. Különleges jelentősége van a támogatásnak, hiszen segítségével mostantól Európában elsőként itt üzemel elektromos átkelőhajó a Dunán. Mindez beleillik Szigetmonostor hosszú távú zöld sziget – ökosziget koncepciójába, melynek célja a Szentendrei-sziget közlekedésének környezettudatosabb átszervezése” – mondta az ünnepélyes átadón Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere. Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki a környezetbarát fejlesztéssel kapcsolatban, és hozzátette, hogy Szentendre és Szigetmonostor között kiváló a kapcsolat, esetünkben a rév szimbolikus hídként is funkcionál.

A révet 30 éve üzemeltető Pásztor Rév Kft. tulajdonosa, Pásztor Zoltán elmondta, a motor töltését egyelőre parti áramról oldják meg, a jövőbeni terveikben azonban napelemes töltésű dokkoló is szerepel