2012. november 16., 12:14
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 12 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ha valaki műtétre szorul, hónapokig tartó várakozásra, hosszan tartó kórházi bentlétre, s ott nem mindig kellemes körülményekre számíthat. Azt, hogy rövid időn belül, egy nap alatt, személyre szabott ellátással is lehetséges ez, szinte elképzelhetetlennek tűnik. Pedig ma már Szentendre Város Egészségügyi Intézményeiben létezik egy „mini kórház”, amely mindezt nyújtja a betegeknek: az egynapos sebészet. Bíró Márta esetmenedzser-koordinátor mutatja be az új intézményt.

 

Mióta működik Szentendrén az egynapos sebészet?

2012. június 1-jétől szól a hivatalos OEP-engedélyünk. Azóta kétszázkét műtétet végeztünk.

Milyen típusú beavatkozások­ra kerül itt sor?

Nőgyógyászati műtéteket, sebészeti műtéteket (köldök, lágyék- és heresérv), valamint aranyér-műtéteket, polipok eltávolítását, traumatológiai és ortopédiai műtéteket, ízületi porckopások artroszkópiás vizsgálatát és operálását, bütyök- és kalapácsujj műtéteket, visszérműtéteket, szemészeti beavatkozásokat (szürkehályogműtétek, szemlencse-beültetés), urológiai és fül-, orr-, gégészeti műtéteket végzünk itt. Ezek a viszonylag kis beavatkozások nem igényelnek hosszabb kórházi ellátást. A beteg már a műtét után pár órával hazamehet.

Milyen feltételek mellett?

Amennyiben az operáló orvos és az altató orvos is kielégítőnek találja a beteg állapotát, a hozzátartozó vagy más kísérő személygépkocsival hazaviheti, azonban 48 órás otthoni felügyelet szükséges a részére. A műtét napján az operáló orvos telefonon elérhető, mi pedig telefonon tartjuk a beteggel a kapcsolatot. A műtét után kontrollvizsgálatot végzünk.

Kik operálnak az egynapos sebészeten?

Magas műtéti esetszámmal rendelkező tizenkét kiváló szakorvos, akik a hét bizonyos napján itt operálnak – általános sebész, sebész traumatológus, érsebész, ortopéd, szemész, nőgyógyász, urológus, gasztroenterológus és fül-, orr-, gégész. Aneszteziológus szakorvosunk főállásban dolgozik nálunk, és nemcsak a beteg beavatkozás előtti vizsgálata, a műtét közbeni altatás a feladata, hanem az ő engedélye szükséges a hazamenetelhez is. Nálunk elen­ged­hetetlen feltétel az orvos jártassága, mivel nincs közvetlen kórházi hátterünk, azonban háttérintézményeink, a Flór Ferenc Kórház és az Uzsoki utcai kórház mindig rendelkezésre állnak, ha bár­mi komplikáció felmerülne. Alapfeltétel, hogy a kórház 30 percen belül elérhető legyen, bármilyen szövődmény felmerülése esetén. Szerencsére erre eddig nem volt szükség.

Hány beteget tudnak ellátni egyszerre?

Ez szakmánként változik. A kórtermünkben négy ágy van, de pl. a szemészeti műtét utáni obszerváció a nappali kórház hat ágyán is történhet. A feltételek, a műszerezettség folyamatosan bővül az anyagi helyzetünktől függően.

Ezek az igazán nem átlagos körülmények mindenki számára elérhetőek?

Érvényes TAJ-kártyával rendelkező betegek számára ez OEP által finanszírozott ellátás. Szakorvosi beutaló szükséges hozzá. Bárhonnan fo­gadunk beteget, nincs területi kötelezettségünk.

A megbízható, magas színvonalú orvosi ellátás mellett milyen előnyei vannak az egynapos sebészetnek?

A szakrendelő így lakosságközeli, definitiv ellátást tud biztosítani. Rövid várakozási idő a műtét előtt, minimális kórházi tartózkodás, személyre szabott ápolás.

Hol található még a térségben ilyen intézmény?

Tudomásom szerint csak Szentendrén működik egynapos sebészet. Ráadásul az artroszkópiát, vagyis az ízületek műszeres vizsgálatát és operációját, valamint a szemlencse beültetését csak itt végzik a térségben.

 

Rappai Zsuzsa