2022. január 9., 22:50

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében rendezett hagyományos újévi koncerttel zárult az adventi időszak és indult a 2022-es év. Beszédet mondott Fülöp Zsolt polgármester, átadták a Mecénás-díjat. A Bárczi Gusztáv iskola és a Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékeinek előadása után a Szolnoki Péterrel kiegészült Borbély Műhely koncertje tette emlékezetessé az estet.

Póka Éva, az est háziasszonya Babits Mihály soraival nyitotta meg a rendezvényt:

„Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.
Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.”

Babits versét a Himnusz közös éneklése követte Döbrönte Petra, a Szentendrei Református Gimnázium diákjának előadásában, majd Fülöp Zsolt mondott ünnepi köszöntő beszédet. A polgármester rendhagyó módon búcsúztatta az óévet: a szokásos évértékelés helyett két amerikai történetet idézett, melyek tanulságából az egymáshoz közeledést, megértést, az emberi kapcsolatok fontosságát emelte ki.

„Van lehetőség a változásra, rajtunk múlik. (…) Legyen példa Szentendre! Legyen példa arra, hogy az emberi kapcsolatok többet jelentenek, értékesebbek, igazabbak, mint a szekértáborok félelemre, gyűlöletre, szétválasztásra alapozó propagandája. Legyünk bátrak, merjük az igazságot megélni. Legyünk bátrak, merjük ezt az igazságot szeretettel képviselni – 2022-ben, itt, Szentendrén is” – hangsúlyozta Fülöp Zsolt.

Az ünnepi köszöntőt a Mecénás-díj ünnepélyes átadása követte, mellyel idén a képviselő-testület az OTP bankot tüntette ki a világjárvány idején a szentendrei iskoláknak nyújtott számítástechnikai eszközök adományozásáért. A Szentendréért Közalapítvány a bank ötmillió forintos támogatásának köszönhetően tudta a digitális oktatást elősegítő eszközöket beszerezni.

A Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola hét laptopot és egy projektort kapott. A Cházár András Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény Bárczi Gusztáv
Tagintézmény számára három laptopot adtak át. Az Izbégi Általános Iskolának három laptopot és egy projektort juttattak. A Templomdombi Általános Iskola egy laptoppal és három tablettel gyarapodott. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium részére három laptopot, három tabletet és egy projektort adományozott az alapítvány.

A díjat és a szobrot Becsei András, az OTP Bank Budapesti Régiójának ügyvezető igazgatója, valamint Lebek László, az OTP Bank Nádor utcai Vállalati Business Centrum igazgatója vette át.

A hagyományos díjátadó után a Bárczi Gusztáv Általános Iskola és a Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékei Kádár Krisztina fuvolatanár, kamaraművész és Dömény Krisztián Junior Prima-díjas népzenész, citeraművész, zeneszerző vezetésével álltak színpadra.
A Hófehér, valamint a Tudom című dalokat Schillerwein Blanka, Schillerwein Bianka, Gubányi Vivien, Gubányi Tamás, Tóth Balázs, Döbrönte Petra, Fóris Alíz Júlia, Fóris Anna Laura, Swinburn Dominika Anna, Molnár-Karsa Virág, Németh Rozina Gabriella, és Király Eszter adta elő. A produkciókat Kádár Krisztina vezénylésével Töreky Bori furulyán, Szűcs Fülöp cajonon, Kulcsár Máté gitárral, Dömény Krisztián zongorán kísérte.

Az est háziasszonya az iskolások fellépése után a Borbély Műhelyt és a sztárvendéget, Szolnoki Pétert invitálta a színpadra. Az Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály és muzsikustársai egy nagyszerű, szintén Artisjus-díjas vendégszólistával kiegészülve különleges koncerttel indították az évet.

Az együttes tagjai: Borbély Mihály szaxofonon, klarinéton, Tálas Áron zongorán, Horváth Balázs bőgőn, G. Szabó Hunor dobon zenéltek.

A hagyományos újévi koncert ünnepélyes, pezsgős koccintással zárult a könyvtár előcsarnokában.

Az eseményt a Szentendrei Kulturális Központ szervezte.

FOTÓ: Deim Balázs

« 2022. szeptember » loading...
h K s c p s v
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
vas 25

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 25

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
vas 25

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
vas 25

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
vas 25
vas 25
vas 25

Európai Sporthét – Szentendre

szeptember 23. - szeptember 30.
ked 27