2016. szeptember 12., 10:12
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

TÁJÉKOZTATÓ AZ EGRES UTCA ÚT- ÉS HÍDÉPÍTÉSÉRŐL ÉS A FORGALOMTECHIKAI VÁLTOZÁSOKRÓL

Tisztelt Szentendreiek!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy sajnálatos módon a “Szentendre, Egres utca út- és hídépítési munkálatainak építés-kivitelezése” című közbeszerzési eljárásban a nyertes kivitelező elállt a szerződéskötéstől. Egy újabb közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdődhet meg a kivitelezés. Amíg nem történik a területen munkavégzés, addig az új forgalmi rend teljes mértékű életbe léptetése nem várható, csak kisebb változásokkal kell számolni, az alábbiak szerint.

Az Egres utcai óvoda megépítése kapcsán a városvezetés szükségesnek tartotta megvizsgálni azt, hogyan lehetne az esetleges forgalomnövekedésből származó problémákat megelőzni, kezelni. Ennek kapcsán születtek olyan fogalmi elképzelések, tervek, amelyek a forgalom egyenletes eloszlatását tűzték ki célul. Augusztusban a tervezett változásokról tájékoztattuk a Tisztelt Polgárokat.
A Városfejlesztési Bizottság szeptemberi határozata alapján rövidesen a következő forgalmi változások történnek bevezetésre, illetve lépnek életbe.

Várhatóan szeptember közepétől kétirányú lesz a Barackos út forgalma, a 11-es főút – Törökvölgyi út közötti szakaszán. (Ezáltal a Barackos út teljes szakszán kétirányú lesz a forgalom.) A Barackos útról lefelé jövet a Cseresznyés útra való kanyarodást egy forgalomtechnikai tükör fogja segíteni.

A Jázmin utca és az Eper utca forgalmi rendje is megváltozik. A Jázmin utca az Eper utca felé, az Eper utca pedig a 11-es főút felé lesz egyirányú.

Az Egres utcai hídépítés és a várható lezárás kapcsán kérték a környékbeli lakosok, hogy a gyalogosforgalom számára átmenetileg épüljön valamilyen átkelési lehetőség a Sztaravodai patak fölött. A város vezetése a Csend utca gyalogosforgalmának összekapcsolására megépíttetett egy gyalogoshidat, amelyet augusztus közepétől már használnak is a környéken lakók.

Ugyancsak – a korábbi – az óvoda megnyitásával kapcsolatos forgalmi elképzelések között szerepelt a Szélkerék utca egyirányúsítása a Nap utcától a Sztaravodai híd felé. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a forgalom nem növekedett meg annyira a Szélkerék utca ezen szakaszán, hogy azt a forgalombiztonság érdekében kifelé egyírányúsítani kellene, ezért a Szélkerék utca Nap utca – Sztaravodai út közötti szakaszán megmarad a kétirányú forgalmi rend. Ez a forgalmi rend várhatóan kedvező lesz az Egeres utcai híd lezárásakor is.

Régóta szükséges a Törökvölgyi úttól az Egres út – Nap utca – Szélkerék utca forgalmának rendezése. Az utak keresztmetszete nem megfelelő a kétirányú forgalom lebonyolítására és a gyalogosközlekedés biztonságát sem szavatolja.
A biztonságos közlekedés érdekében várhatóan október elejétől – az óra járásával ellentétes irányban – egyirányúsításra kerül a forgalom az Egres út, Törökvölgyi úti torkolatától az Egres út – Nap utca –Szélkerék utca „háromszögben”.
A forgalmi rend módosítása várhatóan olyan régi problémákra hoz majd megoldást a fenti utcákban, mint a gyalogosközlekedés biztonsága, a kellő forgalmi sávszélesség biztosítása, illetve az ingatlanok előtti megállás.

BÜKKÖS-PART VÁLTOZÁS:
Módosulni fog a Bükkös-part bal oldalán a forgalmi rend a Szegedi úti játszótér és a Virág utca között. A sétányos, pihenőövezeti jelleg hangsúlyozásával, az átmenő forgalom szabályozása érdekében a lakók kérésére a Bükkös-part a Virág utcánál lezárásra kerül a gépjárműforgalom elől. A lakók a Szegedi úti játszótér felől közelíthetik meg az ingatlanjaikat. A gyalogos és kerékpáros forgalom továbbra is biztosítva lesz ezen a szakaszon. A forgalmi változás a patakparton lévő kávézó megközelítését nem érinti.

egres_forgalom_2016szept

egres_forga_2016szept