2016. június 14., 10:45

Idén harmadik alkalommal állomásozott egy napig Szentendrén, a Duna-korzón az országot járó egészség-kamion. Június 11-én, a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020” rendezvényen mintegy százan fordultak meg a kamionban az ingyenes szűrővizsgálatokon, további hetven érdeklődő tájékoztató anyagokat kapott. 

Orvosaink közül köszönet Dr. Pázmány Annamáriának, aki délelőtt és délután is aktív részese volt a programoknak és Dr. Hasitz Ágnesnek, aki „háziorvos szemmel” ellenőrizte a preventív kiállításokat. Egész nap jelen volt a PMKH Szentendrei Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezető védőnője Vargáné Kiss Zsuzsa és Csóti Edit közegészségügyi felügyelő, akiknél meglepően sokan érdeklődtek a nyári fertőzésveszélyekről, oltásokról és általában a megelőzésről.

A programok a Lázár cár térnél kezdődtek, elsőként a „SZEI-Nagyik” hagyományos gyógytornájával, melyhez óriási kedvvel egy komplett kínai turistacsoport is csatlakozott. Ezután fergeteges pom-pom számot, akrobatikus emeléseket mutatott be a Daimond Dance Tse cheerleaderek gyerekcsoportja, Tari Gabiék egyéni tánca latin zenével varázsolt egyedi hangulatot a korzóra. A déli órákban Szerda Laciék lélegzetelállító extrém-kerékpáros bemutatót tartottak.

A korábbi nagy érdeklődésre tekintettel most is meghívtuk Aladics tanár urat, aki egész nap „Falatnyi egészség – falatnyi rajzon” foglalkozást vezetett. Eljöttek a Lámpások Egyesület tagjai, akik a gyengén látókat segítő eszközöket mutatták be, érzékenyítő programokról beszéltek, és vakvezető kutya bemutatót is rendeztek. A Paradicsom Egyesület tandem kerékpárosainak segítségével több gyengén látóval tekertek végig a korzón „világot látni-érezni”.

Mint minden alkalommal, a rendőrségi autó, tömegoszlató eszközök, bűnügyi technika, ittas szemüveg bemutatókat is nagy érdeklődéssel kísérik a gyermekek és felnőttek. Délután Police Café a Parton címmel bűnmegelőzési, kábítószer prevenciós tanácsadások mellett közlekedésbiztonsági, ügyességi pálya, sebességmérő és ütközés-szimulátor aratott nagy sikert.

Nagyon sajnáljuk, hogy érdeklődés hiányában elmaradt az iskolák versenye az egészséges vakációról,  okként valószínűsítjük a tanárok és diákok fáradtságát az év vége felé. Egyéni szónokként Izbégről Krisztianosz Sgroi mondta el gondolatait az iskolai egészségről a „Speakers Corner”-en, így ő bowling- és biliárd-díjat kapott a szereplésért. Köszönjük!

A délután egyik fénypontja volt az Izbégi iskola néptánccsoportja hajdúsági táncok bemutatásával. Az időjárás kegyes volt hozzánk a nap folyamán egészen az izbégi mazsorettek fellépéséig, őket sajnos elmosta a hirtelen jött eső. A programok koronája a Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar felvonulása volt a Duna-parton, vérpezsdítő fúvószenével kápráztatták el a hajóval induló turistákat is.

Nyitrai Zsuzsa jóvoltából idén is volt „Egész nap – Egészséges piac” a Dunakanyar Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet tagjaival és térségi termelők áruival.

Köszönjük a támogatást és az aktív részvételt Aknay Áginak, Lindenberger Dórinak, Gottlasz Zolinak, Aknay Zolinak, Nyitrai Zsuzsának, Kovács Ákosnak és Margaritovits Milének, akik nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény.

Reméljük, lesz igény és lehetőség a továbbiakban is hasonló programok megvalósítására.

 

Gerőcs Katalin

Egészséges Városért Közalapítvány

« 2023. november » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
sze 29

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 29

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.