2016. május 6., 16:34
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Azonnali tájékoztatást kért Szentendre önkormányzata a DMRV Zrt-től, mint a csatorna tulajdonosától a 2016. május 2-án a Dunába ömlő szennyvíz ügyében. A DMRV tájékoztatása szerint május 2-án „egy korábban példa nélküli gépészeti hiba következett be”. Két működő szivattyúból az egyik meghibásodott, szállítása lecsökkent, de az irányítástechnikai rendszer normális üzemelést jelzett. Ezért a problémát nem érzékelték időben, így – mint a DMRV válaszában fogalmaztak – az érkező szennyvíz egy része mintegy 20 percen át folyt a Dunába, mire a hibát elhárították.

Azóta az átemelő összes berendezésének működését leellenőrizték és rendben találták.

A város számára elfogadhatatlan az eset, ezért Verseghi-Nagy Miklós polgármester helyszíni bejárást és további tárgyalásokat kezdeményezett a DMRV Zrt. vezérigazgatójával a probléma azonnali kezelése, majd végleges megoldása érdekében.

A polgármester azt szeretné elérni, hogy a DMRV mérje fel és valósítsa meg a regionális csatornarendszer biztonságosabb üzemeltetéséhez szükséges fejlesztéseket. A fejlesztés megvalósításáig pedig – tekintettel arra, hogy szennyvízömlés korábban több alkalommal is előfordult – készítsenek egy cselekvési tervet az esetleges havariahelyzetekre.

Az ügyben a szakhatósági bejelentések megtörténtek.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester levele a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zártkörűen Működő Részvénytársasághoz