2023. január 20., 11:01
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A MATASZ (Magyar Tartalékosok Szövetsége) Pest Megyei Szervezetének hagyományos programja a tragikus hadművelet katona és munkaszolgálatos áldozatainak és túlélőinek emléke előtt tiszteleg. Az idei, 80. évfordulóra tervezett emléktúra Budakalász-Pomáz-Szentendre vonalon haladva vasárnap kora délután érkezik városunkba. Két helyszínen, a Kálvária úti és a Sztaravodai úti emlékműnél tartanak megemlékezést. 

Az emléktúrán résztvevők az érintett települések hősi emlékműveinél, kiemelt katonai síremlékeinél az előre egyeztetett időpontig bevárják egymást és a városok vezetőivel, polgármesterekkel közösen helyezik el az emlékezés koszorúit, és gyújtanak mécsest.

A 2023. január 22-én (vasárnap) Budakalászon 8:30-kor kezdődő megemlékezés és a pomázi helyszínek érintése után 11:05 órakor indul a menet Pomázról Szentendrére. A résztvevők várhatóan 13.00 órakor érkeznek a Kálvária úti emlékműhöz, ahonnan a mécsesgyújtást, a koszorúzást és Magyarország honvédelmi minisztere levelének ismertetését követően átvonulnak a Sztaravodai útra. A hősi emlékműnél a koszorúzó megemlékezés és mécsesgyújtás résztvevője lesz Fülöp Zsolt polgármester, Szűcs Katalin képviselő, valamint Bíró Sándor nyugalmazott rendőrezredes.

A Doni Hősök Emléktúra nem politikai, hanem hagyományőrző, a katonai emlékezet fenntartását szolgáló civil rendezvény, ezért a megemlékezések során csak a szervezők és a szervezők által felkért személyek tarthatnak rövid, mindenféle politikai megnyilvánulástól mentes emlékező beszédet, és helyezhetik el koszorúikat.
A szervezők tájékoztatása szerint a megemlékezéseken résztvevő civil lakosság a hivatalos koszorúzásokat követően egy-egy szál virággal és mécsesgyújtással róhatja le kegyeletét a doni katasztrófában résztvevő katonák és munkaszolgálatosok emléke előtt tisztelegve.

Tájékoztató a részletes programról ITT.