2022. április 13., 16:35
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A Magyar Közút NZrt. útfelújítási munkálataival párhuzamosan a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) Szentendrén a 11-es út mentén húzódó ivóvízhálózaton az útpályát érintő szakaszokon tervez ivóvízvezeték-cserét. Ha megvalósulnak a tervek, akkor biztonságosabbá válik a vízszolgáltatás. Egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődhet el az ivóvízvezeték rekonstrukciója. Az elkészült tervekről a múlt héten egyeztetettek a városvezetéssel.

A tervezők elmondták, hogy a Magyar Közút NZrt. kérésére az ivóvízvezetéket igyekeznek mindenhol kihozni a 11-es főút alól, így a vezeték – egy-két rövidebb szakasztól eltekintve – a járda alatt, vagy a járda és a főút közötti zöldterületen húzódik majd. A hálózatcsere során a járdán, illetve a járda és az út közötti területen alakítják ki a munkagödröket, csak néhány helyen lesz szükség a 11-es főúton sávlezárásra. A fasorok védelme érdekében a város főkertésze határozza meg, hogy milyen vastagságú gyökerek vághatók át a munkagödrök kialakítása során. A munkavégzés szakaszosan fog történni, Leányfalu felől kezdik a munkát. Húsz helyen, a 11-es főutat keresztező ivóvízvezetékek cseréjét speciális földalatti technológiával, úgynevezett csősajtolással fogják megoldani az útpálya felbontásának elkerülése érdekében.

A tervek szerint mintegy háromezer-ötszáz méter hosszan és húsz helyen az út alatti átvezetésnél fogják cserélni a meglévő ivóvízvezeték szakaszokat, így üzembiztosabbá válik a vízellátás. Az ivóvízhálózat cseréjét a Magyar Közút NZrt. útrekonstrukciós munkáival összehangoltan végzik majd.

Az egyeztetésen résztvevő DMRV Zrt. képviselői arról nem tudtak tájékoztatást adni, hogy mikor kezdődhet el a tényleges építési munka, tudomásuk szerint még nem áll rendelkezésre a pénzügyi forrás. A DMRV Zrt. tájékoztatása szerint a kivitelezésre a feltételes közbeszerzési eljárás lezárult, jelenleg a megvalósításhoz szükséges pénzügyi forrás biztosítására vonatkozó támogatói döntést várják. A támogató tartalmú döntés után kerülhet sor a támogatási szerződés megkötésére, ezután válhat hatályossá a kivitelezésre vonatkozó szerződés.