2021. július 10., 15:53
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ma, július 10-én – amikor egy csepp eső sem esett a városban – kora délután, ismételten figyelmeztető értesítést kapott az önkormányzat a DMRV Zrt.-től, hogy az RSZ1 kiömlőnél szennyvíz folyik a Dunába. A DMRV Zrt. tájékoztatása szerint a regionális szennyvízelvezető rendszerrel kapcsolatos meghibásodás miatt lépett ismét működésbe az átemelő az RSZ1 kiömlőnél. A DMRV Zrt. jelenleg is dolgozik a hiba elhárításán.

Az átemelő funkciója az, hogy ha a szennyvízcsatornában nem tud akadálytalanul lefolyni a szennyvíz a szennyvíztisztító telep felé, akkor az átemelő automatikusan működésbe lép és közvetlenül a Dunába bevezetett RSZ1 elnevezésű csőbe irányítja át a szennyvizet.

Mivel a korábbi esetek többségében a szennyvízkiömlés a nagy esőzések és a belváros teljes területén korábban egyesített rendszerű csatornahálózat idején fordultak elő, ezért eddig ezt általában a szentendrei szenny- és csapadékvíz egyesített rendszer hibájának tudták be. A mai eset viszont arra világít rá, hogy a szentendrei egyesített rendszertől teljesen függetlenül is előállhat ilyen probléma. Ez egyben azt is valószínűsíti, hogy a tegnapi riasztásnál sem – a még át nem adott, de már nagyrészt funkcionáló –  szétválasztott belvárosi csapadékelvezető rendszerrel lett volna bármiféle gond.

Az önkormányzat az értesítés kézhezvételekor azonnali helyszíni szemlét tartott az RSZ1-es kiömlőnél, ahol sajnos megállapításra került, hogy a tegnap esti esettel ellentétben, ezúttal valóban érzékelhető jelei (szag és elszíneződés) vannak a szennyvíznek.

A műszaki probléma pontos okairól az önkormányzat közvetlen tájékoztatást fog kérni a DMRV-től.

A korábban kiadott felhívásnak megfelelően az önkormányzat továbbra is mindenkit kér, hogy a saját egészsége érdekében ne fürödjön a Postás strandon.