2017. április 24., 12:31
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Gergi Erna testnevelő tanár, diákolimpiai szakreferens és a Szentendre Városi Sportegyesülete közös szervezésében zajlottak a diákolimpiai körzeti selejtezők az izbégi focipályán április elején. A versenyen – mely 18 csapat részvételével három napig tartott – az izbégi, a Szent András és a Barcsay általános iskola, illetve a Ferences és a Móricz Gimnázium képviselte városunkat.

A körzeti döntőbe jutott csapatok fiúk, 3. korcsoport:
Szent András Általános Iskola, Mátyás Király Általános Iskola (Pomáz), Izbégi Általános iskola, Móricz Zsigmond Általános Iskola (Leányfalu)
fiúk, 4. korcsoport: Izbégi Általános Iskola, a visegrádi és a budakalászi általános iskola, Ferences Gimnázium
Megyedöntőbe jutott csapatok
fiúk, 5. és 6. korcsoport: Ferences Gimnázium
lányok, 5. és 6. korcsoport: Ferences Gimnázium

Egyre több induló a diákolimpián
Városunkban a Magyar Diáksport Szövetség körzeti szakreferense, Gergi Erna koordinálja a diákolimpiai versenyeket, miután egy tragikus haláleset miatt négy évig nem volt „gazdája” a rendezvényeknek. A rengeteg időt és energiát követelő szervezőmunkának köszönhetően idén sokkal több csapat jelentkezett a versenyekre, mint a korábban.
„Munkám abból áll, hogy a diákolimpiai versenyeket minden sportágban megszervezzem. A versenysorozat több ezer diákot mozgat meg. Mindössze egy éve vagyok ennek a területnek a vezetője, de hiszem, hogy a kitartó munkámnak meglesz a gyümölcse, így egyre több iskolát tudunk bevonni a versenysorozatokba. Nehéz volt elindítani, de bíztunk abban, hogy a színvonalas rendezésnek és az elért sikereknek köszönhetően az iskolák úgy látják, hogy van értelme benevezni, és akkor előbb-utóbb ’önjáró’ folyamat lesz” – mondta a szakreferens.
Körzetünkben évek óta nem rendeztek atlétikai versenyeket, ezért most nagy siker, hogy április 28-án az altiszti akadémia pályáján sikerült megszervezni tíz iskola részvételével. – Ennek azért örülök nagyon, mert az atlétika minden sport alapja, a legfontosabb sport a gyerekek életében – mondta Gergi Erna.

A szentendrei körzet a legnagyobb
A diákolimpia lényege, hogy nem egyesületek, hanem iskolák közötti sportverseny. Hasonlóan az OKTV-hez, a verseny legjobbjai plusz pontokat kapnak, amit beszámítanak a felvételi pontszámokba. A versenyre minden általános- és középiskola benevezhet, függetlenül attól, hogy milyen fenntartású intézmény. Nincs kvalifikáció, a versenyen bárki indulhat. A versenyszámok a körzeti fordulókkal kezdődnek, majd következnek a területi és a megyei versenyek. A megyei győztesek jutnak be az országos elődöntőbe, onnan pedig a döntőbe. Pest megye közel húsz körzetre van felosztva, ebből a legnagyobb körzet a szent-endrei, melyhez 24 iskola tartozik.
Sok helyi sportoló ért el kiváló eredményeket: egyéni indulóink (sportlövészet, kajak, úszás), a mezei futók vagy például a Szent András Általános Iskola szertorna csapata az országos döntőbe jutott, ami azért nagyon elismerésre méltó, mert a diákolimpia felér egy magyar bajnoksággal. Gergi Erna elmondta, hogy tervei között szerepel a diákolimpián elért eredményeket lapunkban rendszeresen megjelentetni, mert méltán lehetünk büszkék városunk diákjaira.

Helyszín az izbégi sporttelep
A diákolimpiai körzeti versenyek megrendezését az önkormányzat közreműködésével, a Szentendre VSE az izbégi sporttelep rendelkezésre bocsátásával támogatja. A pálya üzemeltetője a Szentendre Városi Sportegyesület, melynek tagjai nagy szerepet vállaltak a pályák előkészítésében, a versenyek lebonyolításban. Az egyesület vezetője, Szentendre Város Sporttanácsnoka, Dombay Zsolt és Gergi Erna szakreferens szoros partneri együttműködést alakítottak ki a minél színvonalasabb rendezés és jobb eredmények elérése érdekében.
– Nagyon örülök az eddigi sikereknek, hiszen több száz diák sportolt az izbégi sporttelepen, és külön öröm, hogy számos szentendrei iskola is a továbbjutók között van. A sporttelep a labdarúgó-mérkőzések megrendezésére alkalmas, de szeretnék több sportág lebonyolításában is részt venni, mint például az atlétikai versenyszámok, melyek a városi sportstratégiának is fontos részét képezik – mondta a sporttanácsnok.