2020. december 9., 15:30

December 16-án, szerdán 9 és 16 óra között COVID-szűrőbusz áll a betegek rendelkezésére a Paprikabíró utcai nagy parkolóban. A COVID-tünetes betegek tömegközlekedési eszközt nem vehetnek igénybe, a helyszín autóval könnyen megközelíthető.

A helyszíni tesztelést kizárólag azok vehetik igénybe, akiknek COVID-gyanús tüneteik miatt háziorvosa már elrendelte a vizsgálatot, és a vizsgálatkérést a mentőszolgálat rendszerében rögzítették. A vizsgálatra autóval érkezzenek, viseljenek szájmaszkot és kövessék a helyszínen kihelyezett útmutatókat, valamint vigyék magukkal TAJ kártyájukat és egyéb személyüket igazoló dokumentumaikat. A szűrés során először antigén gyorstesztet végeznek orrból vett minta alapján. Amennyiben ennek eredménye pozitív, megállapításra kerül a COVID-fertőzöttség. Amennyiben a gyorsteszt eredménye negatív, PCR mintavételre is sor kerül, amelyet laboratóriumban vizsgálnak tovább.

Az Emberi Erőforrások Minisztérium Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság államtitkára, Dr. Vitályos Eszter kezdeményezésének köszönhető, hogy a szűrőbuszt biztosítanak a városban – megkönnyítve ezzel a COVID-gyanús betegek tesztelését. A hírt az államtitkár a Facebook oldalán tette közzé.