2023. május 11., 09:13
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Ferenczy Múzeumi Centrum új, állandó kiállítássorozata Paletták címmel Czóbel Béla társadalmi kapcsolatainak szövevényes hálóját tárja fel, amely a 20. század eleji európai művészetet jellemző viharos változások közepette alakult ki.

A megnyitó időpontja: 2023. május 20. (szombat), 17:00
Helyszín: Czóbel Múzeum (Templom tér 1.)

A vendégeket üdvözli: dr. Lauter Éva, az FMC igazgatóhelyettese
A kiállítást megnyitja: Martos Gábor művészeti író
Közreműködik: Orbán Bori előadóművész

A múzeum 2021-ben vont először párhuzamot Czóbel életműve és második felesége, Modok Mária alkotásai között. A folytonosság érzését teremtve ezúttal a két művész legfontosabb szakmai és személyes kapcsolataiba nyerhetünk betekintést. Visszaemlékezések, interjúk, fotók, levelek, valamint a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a fehérvári Szent István Király Múzeum Deák Gyűjteménye, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, az Antal-Lustig kollekció, Klein Gábor, Nagy András, Feuer András és Haas János ritkán látott darabjai együtt rajzolják ki a különböző alkotói pályákat és a közös utakat.

Az 1975 óta fennálló Czóbel Múzeum tereiben az egymást keresztező művészpályák, a francia Nabis és a Fauves, a magyar Vadak, a plein-air felől érkező domináns személyiségek Rippl-Rónai József, Kernstok Károly, Báró Hatvany Ferenc így rendhagyó módon, kapszula-kiállítások formájában jelennek meg. Egy-egy munkát láthatunk olyan művésztársak munkásságából, mint Berény Róbert, Gráber Margit, Egry József, Ilosvai-Varga István, Kmetty János, Perlrott Csaba, Szántó Piroska, Tihanyi Lajos, Vörös Géza, Ziffer Sándor, akik a harminc évig együtt élő művészházaspár közös, vagy múltbeli életében különleges szerepet játszottak. A Czóbel korán kibontakozó nemzetközi hírnevét meghatározó párizsi atmoszférát egy művészi másolatokból álló grafikai szekció idézi fel Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Marc Chagall, és eredetiben George Braque művein keresztül.

A kiállítás kurátora: Muladi Brigitta művészettörténész.

A kiállítás 2023. május 21-től 2024. április 30-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Az állandó Czóbel-kiállítás megújítása az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett muzeális intézmények szakmai támogatása (Kubinyi Ágoston Program) pályázati támogatásával valósul meg.

Fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum
Borítókép: Czóbel Béla és Modok Mária Picasso műtermében, 1955 – fotó: Marton Ervin