Csalók a vonalban - rendőrségi hírek - www.szentendre.hu
2017. március 4., 10:17

Bűnmegelőzési felhívás! Csalók telefonvonalban

A közelmúltban a Szentendrei Rendőrkapitányságon több feljelentés is érkezett csalás miatt, melynek elkövetési módszere szinte mindegyik esetben megegyezik.

A sértett elmondta, hogy őt az egyik nagy telefonszolgáltató munkatársaként bemutatkozva egy férfi hívta fel telefonon és közölte vele, hogy a szolgáltatónál jogszabályváltozások vannak, ezért meadott egy telefonszámot  hogy azokat egy SMS üzenetben küldje el. A feljelentő a telefonáló kérésének eleget tett, melyről később kiderült, hogy az üzenetküldéssel egy ismeretlen telefonszám egyenlegét töltötte fel.

A gyanútlan áldozatokat ehhez hasonló történetekkel hívják fel a csalók telefonon. Az ismeretlen telefonáló ismeretlen számról hívja fel a sértettet. Általában azt mondja, hogy a telefontársaság kisorsolta a telefonszámát és így nyert egy nagyobb összeget, néhány esetben nagy értékű tárgyjutalmat is. A nyereményt azoban csak akkor tudhatja  a magáénak, hogyha regisztrációs költségként több tízezer forintot rátölt egy, a telefonáló által megadott telefonszámra. A lényege tehát, hogy a csaló telefonáló által megadott telefonszámra egyenleget tölt fel a sértett egy ATM-en keresztül.

A sértettek számára a hirtelen jött nyeremény okozta öröm után, csak később válik világossá, hogy szó sincsen nyereményről, a telefonáló becsapta az áldozatát, aki több tízezer forinttal növelte a csaló telefonegyenlegét.

A Szentendrei Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a mobiltelefonszolgáltatók nem folytatnak a fentiekben leírt nyereményjátékot.

A hasonló módszerrel elkövetett csalások megelőzése érdekében a következőket ajánljuk:

  • telefonon senkinek ne adja meg személyes és banki adatait ismeretlen részére és ne utaljon át pénzt!
  • bármilyen kecsegtető nyereménnyel, vagy ajánlattal hitegetik, azt kezelje kellő óvatossággal!
  • figyeljen arra, hogy a hívó személye azonosítható legyen, kérjen el tőle telefonszámot, elérhetőségeket, mondja a telefonálónak, hogy mielőtt bármiben döntene, először ki kell kérnie egy családtagja véleményét, vagy meg akar győződni az ajánlat valódiságáról. Ha csalóval áll szemben, a kérdezősködésre meg fogja szakítani a hívást

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, akkor kérjük, haladéktalanul tegyen bejelentést a rendőrségen személyesen, vagy a 112-es segélyhívón keresztül!

Közlekedési vitája miatt rongálásért és garázdaságért kell felelnie

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást folytat M. László dömösi lakos ellen garázdaság, valamint rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Egy visegrádi férfi 2017. február 15-én a délutáni órákban közlekedett Visegrád belterületén a tulajdonát képező személygépkocsijával. Haladása során, kanyarodni kívánt egy kereszteződésben egy teherautó vágott elé, melyből három férfi ugrott az autója elé. Egy számára ismeretlen férfi az autójához lépett majd a bal oldalsó üveget és a szélvédő üvegét betörte a kezével, az üvegek szilánkosra törtek. A férfi cselekménye közben mindvégig hangosan szidta az autó sofőrjét, fenyegetően követelte, hogy szálljon ki a gépkocsijából és a betört ablaküvegen keresztül megütni próbálta.  Mivel az autó vezetője nem szállt ki, ezért a gépkocsi rongálást tovább folytatta, lerúgta az egyik visszapillantó tükröt is, valamint az oldalába is belerúgott.

A garázdaság és rongálás egy, a helyszínre érkező, segítséget nyújtó buszsofőr érkezésével szakadt félbe, akinek felszólítására a fenyegetőzést az ismeretlen férfi abba hagyta, a teherautóba a másik két ismerősével visszaszállt és a helyszínről elhajtott. A sértett ezt követően telefonon értesítette a rendőrséget.

A helyszínre több járőrautó is érkezett, valamint bűnügyi technikus kezdte meg a helyszíni szemlét. A kiérkező közterületi állomány tagjai és a nyomozók tanúkutatást és adatgyűjtést végeztek, melynek eredményeképpen a bűncselekménnyel kapcsolatba hozható férfi személyazonosságát sikerült megállapítani.

A Szentendrei Rendőrkapitányságon a vizsgálók a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 30 éves dömösi férfit gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi a gyanúsításkor a bűncselekmény elkövetését elismerte.

A gyanúsított az ellene folyamatban lévő büntetőügyben szabadlábon védekezik, a Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya gyorsított eljárás keretében folytatja a büntetőeljárást.

A gyanúsított által elkövetett rongálás vétség bűncselekménye 1 évig terjedő, míg a garázdaság vétség elkövetése 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény.

 

Szentendrei Rendőrkapitányság