2012. december 10., 12:38

Létezik ma már egy olyan szakrendelés a szentendrei Szakorvosi Rendelőben, amelyet kimondottan a férfiak számára hoztak létre. Dr. Erdei Edit PhD. urológus, andrológus szakorvos, mikrosebész hétfő délutánonként fogadja a betegeket. Az OEP által támogatott ingyenes andrológiai rendeléshez nem szükséges beutaló.

– Mivel foglalkozik az andrológus?

– Az andrológiát nevezhetjük férfigyógyászatnak, hiszen a férfi meddőséggel és klimaxszal, fogamzásgátlással és a szexuális élet zavaraival foglalkozik. Ez a szak az urológia területéből nőtt ki, amelyhez a húgyivarszerv betegségei tartoznak. Az andrológia fiatal tudományterület, csak 1976-ban intézményesítették. A különböző vizsgálati módszerek fejlődése nyomán azóta nagy áttörés ment végbe benne. Az emberek tudatába sajnos még nem épült be igazán.

– Kik keresik fel az andrológust?

– A legtöbben azok, akik gyermeket szeretnének, de nem sikerül, vagy ha zavarok jelentkeznek a szexuális életükben.

– Mindkettő olyannyira az élet intim részei, hogyan sikerül leküzdeni a pacienseknek a gátlásaikat?

– Valóban, nehezen szánják rá magukat a férfiak, hogy eljöjjenek a rendelésre, de érezhetően javult a helyzet mára. Sokat segítettek a gyógyszergyáraknak az elmúlt évek alatt megjelentetett felvilágosító plakátjai és az anonim telefonálási lehetőségek. Az intimitás megőrzése érdekében a vizsgálat külön helyiségben, az orvossal kettesben történik.

– Beszéljünk először a meddőségről.

– A gyermekvállalás kérdése fontos egyéni és össztársadalmi probléma. A fejlett országokban átlagosan a párok 15 %-a tekinthető meddőnek. A meddőség csak párban értékelhető probléma, tehát fontos, hogy először együtt jöjjenek el. A legújabb statisztikák szerint a férfi ugyanolyan arányban felelősaz elmaradt gyermekáldásért, mint a nő. Bár  a meddőség és a szexuális aktivitás között összefüggés van, tévhit azonban az , hogy a nagyon aktív szexuális életet élő férfiaknál a meddőség nem fordulhat elő, mint ahogy az is, hogy a teremtés koronája ezektől a betegségektől mentes.

– Melyek a férfi meddőség ismert előidézői?

– Bármilyen kórokozó által okozott – általános és szexuális úton terjedő – gyulladás. Nem lehet eleget hangsúlyozni a higiéne szerepét ezen a területen is – férfiaknál a toalett előtt is fontos a kézmosás a fertőzések megelőzésében! Szexuális kapcsolat esetén a kórokozók az esetek többségében átkerülnek a másik fél szervezetébe, emiatt nevezik ezt ping-pong fertőzésnek. A felfázás is kiváltó ok lehet. A fejlődési rendellenességek  is okozhatnak meddőséget, ezek legismertebbje a hereleszállási zavar – ha ugyanis a here a hasüregben marad, az ott levő magasabb hőmérséklet károsítja az ondósejt termelő funkciót. A gyermekorvosok ezért már két éves kor előtt ellenőrzik a a herék helyzetét. Egyes gyulladások – például a mumpsz, vagyis a fültőmirigy” gyulladás is maradandó károsodást okozhat e téren. Igen gyakori ok a herevisszértágulat fennállása, de szerepet játszhatnak genetikai okok is.

– Ezeken kívül milyen meddőséget okozó károsító tényezőket ismer az andrológia?

– Nagy szerepük van ebben is a környezeti tényezőknek, a különböző fizikai és kémiai hatásoknak. A modern élet rekvizítumai – például a vibrációt keltő mobiltelefonok –, a túlhajszolt életmód, a stressz, az alkohol, a dohányzás, a drogok, az éjszakázás mind-mind kimutatható károsodást okoznak a férfiaknál. Az ondósejtképzés állandóan megújuló folyamata, a gyorsan mozgó ondósejtek ugyanis igen hamar károsodhatnak.

– Melyek a meddőség kritériumai?

– Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint meddőnek tekinthető az a kapcsolat, amelyben egy éves rendszeres szexuális együttlétet követően nem alakul ki terhesség.

– Milyen vizsgálati lehetőségek állnak a meddőség vizsgálatára?

– A kikérdezés után fizikális vizsgálat következik, majd spermaanalízis (ennek során az ondó mennyiségi és minőségi összetevőinek a vizsgálatát végzik) és mikrobiológiai tesztek – a laboratóriumi ondóvizsgálat során a a gyulladások kimutathatók.  Ezeken felül még az ultrahangos vizsgálatot és a hormonvizsgálatot is végzünk. Amennyiben szükséges további ún. “mélyebb” vizsgálatokra is sor kerülhet, pl. genetikai vizsgálatra.

– Mivel lehet a meddőséget kezelni?

-Lehetőség szerint befejezett kezelést kell alkalmazni. Gyakorta javaslok életmódváltozást, gyógyszeres terápiával kombinálva – gyulladások esetén antibiotikumokkal, máskor hormonkezeléssel.  Bizonyos esetekben helyreállító műtétekre is sor kerülhet, az ondóutak folytonosságának helyreállítása vagy a  herevisszértágulatok eltávolítása érdekében.

– Az andrológia másik fő területeként jelölte meg az erekciós problémákat. Véleménye szerint mi okozza ezeket?

– Az ötven éven felüli férfiak 50-60%-nál jelentkeznek ezek a gondok kisebb-nagyobb mértékben. A pszichés okok nagy szerepet játszanak ebben – elsősorban a mindenhol való megfelelési kényszer. A fizikai indokot főleg az erek rossz vagy nem kielégítő állapota jelenti. A meszesedés miatti  érfalkárosodás miatt a szerv vérellátása rosszabb – itt ugyanis milliméteres átmérőjű erek találhatók. A merevedési problémák sok esetben a szív-és érrendszer betegségét is előre jelzik, hiszen az igen vékony erekben előbb jelenik meg a probléma. A táplálkozás és az életmód is igen nagy szerepet játszik ebben, az elhízás és az anyagcsere zavarai is okozhatnak ilyen gondokat. Ugyanakkor hormonális oka is lehet.

– Mit tud javasolni azoknak a férfiaknak, akiknek hasonló panaszai vannak?

– Csak bátorítani tudom őket, hogy már a legkisebb problémánál forduljanak szakorvoshoz. Erre az Önök városában is megvan a lehetőség. Általában, szerencsés lenne 40 éves kor felett évente szűrővizsgálatra menni. Ez is fontos része lehet egy „egészségtudatosabb életforma” kialakításának.

 

Rappai Zsuzsa

 

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
ked 09

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
ked 09

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
ked 09

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
ked 09
ked 09

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
ked 09
ked 09
ked 09
ked 09

Dunavirágmentés Szentendrén

augusztus 9.. 19:00 - 22:00
sze 10
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
pén 12
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26