2020. november 24., 13:00
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A COVID-tünetes betegek tesztelésének meggyorsítása érdekében tesztelési pontokat jelölt ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Ezeket a helyeket csak azok a COVID-gyanús betegek kereshetik fel, akiket a háziorvosuk regisztrált és számukra időpontot foglalt. Egyes tesztelési pontokra kizárólag személyautóval érkezhet a beteg, a maszk viselése kötelező.

A vizsgálatra az egyeztetett időpont előtt 3-4 órával sem folyadékot sem szilárd ételt nem szabad fogyasztani! Továbbá nem szabad fogat mosni és dohányozni sem.
A vizsgálati helyen először az antitestek kimutatását célzó gyorsteszthez vesznek mintát, orrból és garatból. A vizsgálati eredmény kb. 20 perc alatt elkészül. Amennyiben ez pozitivitást mutat, akkor COVID-pozitívnak minősül a beteg.
Ha a gyorsteszt eredménye negatív, akkor PCR mintavétel is történik, ennek eredményét a beteg a kormányzati ügyfélkapun nézheti meg, vagy a háziorvosánál érdeklődhet 2-3 nap után.
A vizsgálatra érkező betegeknek kötelező a szájmaszk viselése. Kérik, hogy a helyszínen kihelyezett útmutatókat kövessék.
A betegek a vizsgálatra vigyék magukkal: a TAJ kártyájukat és egyéb személyazonosító dokumentumakait. A vizsgálatkérő lapot az egészségügyi informatikai rendszerből a helyszínen nyomtatják ki.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ a háziorvosoknak megküldte a vizsgálati pontokat, ahová kérhetik a COVID-gyanús betegek mintavételét. A szentendreiek számára a legközelebbi ilyen pont: Bp. III. kerület Pók utca Duna felőli végén álló szűrőbusz. Ide csak autóval érkezhet a páciens.

Fotó: koronavirus.gov.hu