2020. december 16., 12:38

Szerdán szűrőbusz áll a COVID-tünetes betegek rendelkezésére Szentendrén, a Paprikabíró utcai nagy parkolóban. Azokat tesztelhetik itt, akiknek háziorvosuk elrendelte a vizsgálatot, és a vizsgálatkérést a mentőszolgálat rendszerében rögzítették. 

2020. december 16-án szerdán 9 és 16 óra között vehetik igénybe a szűrőbuszos tesztelési lehetőséget azok a COVID-gyanús páciensek, akiknek háziorvos által elrendelt tesztelését a mentőszolgálat rendszerében már rögzítették.

A lehetőségre helyszíni sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet, melyen Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője köszöntötte a megjelenteket.

A koronavírus-gyanús esetek minél gyorsabb tesztelése és kiszűrése érdekében az Országos Mentőszolgálat a Nemzeti Népegészségügyi Központ bevonásával mobil mintavételező állomásként szűrőbuszokat működtet. Ilyen szűrőbusz érkezett Szentendrére Vitályos Eszter államtitkár kezdeményezésére, aki a fertőzésgyanús esetek tesztelésének fontosságára figyelmeztetett, külön kiemelve a szülők felelősségét. Az államtitkár megköszönte Fülöp Zsolt polgármesternek a város együttműködését és a szűrőbuszos tesztelés feltételeinek biztosítását.

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta: a mentősök a frontvonalban dolgozva több mint 500 ezer ember járványügyi mintavételét végezték el eddig, naponta 400 egységükkel. Dr. Surján Orsolya, helyettes országos tisztifőorvos arról beszélt: a mintavételezés a karácsonyi időszakban sem halogatható. A szűrőbuszok népszerűek, ezeknél azonban csak autóval érkezőket várnak.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, a város nevében megköszönte a szűrőbuszos tesztelési lehetőséget, és azt kérte, hogy januárban is biztosítsanak hasonló alkalmat a városnak. A polgármester hangsúlyozta: az államilag elrendelt kötelező tesztelést fontos lenne kiterjeszteni, a szociális szférán belül különösen a hajléktalanok nappali ellátásában és a családvédelem területén dolgozókra.