2021. november 15., 15:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A Városi óvodák Püspökmajori és Bimbó utcai tagóvodájában több munkatárs COVID-tesztje pozitív lett, ezért több óvodai csoport nem tudott, illetve tud gyermekeket fogadni. A Püspökmajori óvoda Életfa és Levendula csoportjában november 15-től lejárt a karantén, az érintett csoportokban sajnos a gyerekek között is előfordult COVID-megbetegedés.

A jelenlegi gyakorlat szerint, ha a gyermeknél koronavírus-fertőzést mutatnak ki, akkor a karanténba helyezésről csak a szülő kap értesítést a Szentendrei Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálytól, ezért az óvodavezetők kérik a szülőket, hogy mindenképpen tájékoztassák őket erről. Az óvodavezetőket csak a munkatársak megfertőződéséről, illetve az ezzel kapcsolatos teendőkről értesíti a Népegészségügyi Osztály: az esetben az óvodásokat kontakt személyként kezelve karantén alá helyezik.

A Püspökmajori óvoda Bárányka csoportja a múlt hét közepén került karanténba az óvodapedagógus és a dajka megfertőződése miatt, ők november 19-tól járhatnak ismét óvodába.

A Bimbó utcai tagóvodában óvodapedagógusok és dajkák fertőződtek meg, de a gyorsteszttel végzett vizsgálat egy gyermeknél is pozitivitást mutatott, ezért a Nefelejcs csoport november 8-tól november 18-ig nem fogadja a gyermekeket. A Margaréta csoportban az óvodapedagógus fertőződött meg koronavírussal, a Járási Népegészségügyi Osztály döntésére várnak, hogy karantén alá helyezi-e a csoportba járó gyermekeket mint kontaktszemélyeket.

– A gyerekek szűrése nagyon fontos lenne, mert sok felső légúti tünetes gyereket hoznak óvodába, akikről nem lehet tudni, hogy csak náthás, vagy esetleg COVID-fertőzött. A gyerekek tünetmentesen, vagy enyhe náthára emlékeztető tünetekkel is lehetnek vírushordozók, ahogy ezt az előző hullámban sok külföldi vizsgálat bizonyította – mondja Hajnal Szilvia intézményvezető. – Sok óvodásunknak van iskoláskorú testvére, ezért jó lenne, ha az iskoláktól is kapnánk tájékoztatást, hogy hol, melyik osztály került karanténba. Ha a családba bekerül a COVID delta variánsa okozta fertőzés – ahogy ezt is vizsgálatok bizonyítják –, akkor nagy valószínűséggel az egy háztartásban élők többsége is megfertőződik. Nyomatékosan kérek minden szülőt, ha az egyik gyermekük karanténba kerül iskolai fertőzés miatt, akkor a másikat ne hozzák óvodába addig, amíg be nem bizonyosodik, hogy a gyerek nem kapta el a fertőzést.

Az óvodavezetés köszöni a szülők megértését és együttműködését, hogy megoldják a gyermekük otthoni felügyeletét a fertőzéssel érintett óvodákban.