2021. október 1., 09:08
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Mintegy négyszázötven tizenkét éven felüli gyereket oltottak be az iskola-egészségügyi szolgálat szakemberei Szentendrén az iskolakezdésre szervezett Covid-19 védőoltási akció során. A második oltások beadására a múlt héten került sor. Egyre több szülő gondolta meg magát és kéri utólag gyermeke beoltását.

Folyamatosan érkeznek a szülői kérelmek a COVID-19 oltásra, ami örvendetes tény. A múlt héten mintegy ötven új szülői kérelem érkezett be az iskolákba, ezeket folyamatosan gyűjtjük, szervezzük az oltást, összehangolva azt a kötelező védőoltások időpontjaival – mondja az iskola-egészségügyi szolgálat csoportvezető védőnője, Varga Tamásné, Adrienn. – Együttműködést kérünk a szülőktől, ugyanis szeptember, október a kötelező oltások (kanyaró, diftéria, rózsahimlő, hepatitis, HPV stb.) időszaka is, ezeket a vakcinákat azonban csak a második COVID-oltást követően két héttel adhatjuk be. A kötelező oltásokról szóló szülői tájékoztatóban kérjük a szülőket, hogy pontosan írják meg: az oltóponton vagy a háziorvosnál mikor kapta meg a gyerek az első vagy második COVID-oltását. A járvány miatt a COVID-oltások élveznek elsőbbséget, ehhez igazítjuk a kötelező védőoltások időpontját. Ez utóbbiak adminisztrációjához szükség van a gyerekek oltási könyvére is: kérjük a szülőket, hogy ne felejtsék el beküldeni a gyerekekkel.

A védőnők munkáját nem könnyíti meg, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) nincs belépési jogosultságuk, holott ők szervezik meg egy-egy iskolában, hogy melyik gyerek mikor, milyen oltást kaphat. Ezért is fontos a pontos szülői adatszolgáltatás. Az EESZT-be csak az iskolaorvos tud belépni, de neki a gyerekek ellátása, a COVID-oltások adminisztrálása mellett arra nincs ideje, hogy a kötelező védőoltásoknál valamennyi tanulónál ellenőrizze a COVID-oltások időpontját.

A mintegy 5000 szentendrei iskoláskorú átoltottságának pontos arányairól nincs információja az iskola-egészségügyi szolgálatnak – ezt a kormányzat járvánnyal kapcsolatos tájékoztatási gyakorlata továbbra sem teszi lehetővé.

Minden szülőnek azt javasolják a szentendrei iskolai védőnők, hogy akik még nem oltatták be tizenkét éven felüli gyermeküket, azok mielőbb tegyék ezt meg. Vagy kérjék az iskolában – eljuttatva a szülői kérelmet és a hozzájáruló nyilatkozatot –, vagy regisztrálják a gyermeküket online a kormányzati vakcinainfo oldalon.

(Borítókép forrása: novanthealth.org)