2022. október 18., 10:29
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Október 25-én, egész napos rendezvény keretében, a Városháza dísztermében tartják Szentendre belső városrészi öröksége, a Castrum megőrzésének építészeti, kulturális, régészeti, városképi és turisztikai szempontból is kiemelten jelentős szimpóziumát. A konferencián Fülöp Zsolt polgármester és Prosek Zoltán, az FMC igazgatójának megnyitó beszéde után Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő mond köszöntőt.

Régóta megoldandó feladat a Castrum: Szentendre belső városrészének vonzóvá tétele a fenntartható urbanizáción keresztül, miközben örökségünk, az itt található régészeti hely megóvása egyik legfontosabb kihívása a városnak. Megválaszolása tehát elválaszthatatlanul összefonódik építészeti és városi örökségünk megőrzésével. Műemlékünk, építészeti örökségünk, a város arculatát meghatározó jellegzetes építészeti együttes integrált védelme nemcsak nehéz és összetett feladat, hanem a helyi fejlődés lehetséges motorja is. Az, hogy be tudja-e tölteni a húzóerő szerepét, alapvetően azon múlik, sikerül-e a műemlékvédelem, településfejlesztés továbbá az értékvédelem szempontjait összehangolni, és esetleg részben a közösség építő tevékenységének szolgálatába állítani. Ezért döntő jelentőségű városunk sorsának alakulása szempontjából a műemlék és a régészeti, építészeti örökség védelme, valamint a szabályozáson és a közszféra építési beavatkozásán alapuló – operatív – városrendezés, városfejlesztés.
Hatékony és rendeltetésszerű használata nagymértékben elősegíthetné, hogy régészeti, építészeti örökségünk olyan városi szövetbe integrálódjon, amely a dinamikusan fejlődő városi élet anyagi hordozója, és ezáltal városunk fenntartható fejlődésének biztosítéka.
A konferencia előadói a téma elismert képviselői. Az előadások különösen hasznosak lehetnek az önkormányzati döntéshozóknak, örökségvédelemmel,
műemlékvédelemmel, valamint településfejlesztési tervezéssel és megvalósítással foglalkozó szakemberek számára” –Prosek Zoltán.

Az esemény időpontja: 2022. október 25. (kedd), 9:00-16:30
Helyszín: Városháza díszterme (Városház tér 1-3.)

A szimpózium témakörei és előadói:

  • Mit adtak nekünk a rómaiak? Mihez kezdünk vele? Szentendre Római tábora – dr. Rajna András
  • Az érzékelés határai és az érzékeltetés lehetőségei római erődök példáin – prof. dr. Vasáros Zsolt DLA
  • Római kori emlékek bemutatásának lehetőségei – dr. habil Mezős Tamás DLA
  • A római kori régészeti örökség építészeti eszközökkel történő bemutatási gyakorlata az ezredfordulón – Láthatatlan (?) örökség – dr. Vukoszávlyev Zorán PhD
  • Hadállás polgárosítása – Ekler Dezső DLA
  • Szentendre – Ulcisia Castra, mint Város – dr. habil Alföldi György DLA
  • A Műemlékvédelem a XXI. század első ötödében szintet tudott lépni – prof. dr. Kiss Gyula DLA
  • Castrum park – Golda János
  • A szentendrei Castrum és a „Limes” – B. Szabó Veronika

A szimpózium teljes programot tartalmazó brosúrája ITT tekinthető meg. 

Az esemény szervezői:
Ferenczy Múzeumi Centrum, Széchenyi István Egyetem, Győr- Építészettörténeti és Városépítési Tanszék, Győr-Sopron Megyei Építész Kamara

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Borítókép: A város látképe a Castrumból – Fotó: Rupnik László