2017. május 17., 11:44

Korábbi testületi híreinkben írtunk a zeneiskola – hivatalos nevén Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola – átszervezéséről, de Zakar Katalin igazgató pontosította a hírt: a létszám- és a tanszakok bővítésével kapcsolatos terveikre még várják a központ jóváhagyását.

Döntésre várva
Az igazgató lapunknak elmondta, hogy a bővítés szükségességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az április 10-én megjelent rövid hír kapcsán már számos megkeresést kaptak. Az átszervezés még nem eldöntött, annyi tudható, hogy a fenntartó, a Váci Tankerületi Központ az átszervezési dokumentációt már elküldte az illetékes döntéshozók felé, ahonnan május 31-ig várják a választ.
„Nagyon bízunk abban, hogy a központban pozitívan döntenek a bővítési terveinkről, mert már évek óta 80-120 között van az elutasított gyerekek száma. Ez azért is fájó nekünk, pedagógusoknak, mert ezek a gyerekek nem tudnak élni művelődéshez való jogukkal, és már hatévesen át kell élniük egy csalódást. Nagy örömöt jelentett számunkra, hogy a város képviselő-testülete – élve véleményezési jogával – lelkesen és teljes egyetértéssel támogatta elképzeléseinket. Amennyiben magasabb szinteken is rábólintanak az átszervezésre, minden lehetséges fórumon tájékoztatjuk a lakosságot a változásokról” – mondta az igazgatónő.
A zeneiskolába nemcsak Szentendréről, hanem a város környékről is járnak gyerekek, van, aki Visegrádról. Az igazgató szerint a népszerűséget elsősorban annak köszönhetik, hogy az oktatás széles skáláját kínálják, és a gyerekek különleges hangszereken is tanulhatnak, mint például a csembaló, orgona, fagott, oboa, vagy akár a tambura, népi harmonika.
Felújításra várva
A minőségi, magas színvonalú oktatáshoz azonban elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra is. Korábban már foglalkoztunk lapunkban a zeneiskola Duna korzó 16. számú épületének szerkezeti problémáival. Bár teljes körű felújítás még nem történt, a tetőszerkezetet megerősítették, így a közvetlen veszélyek elmúltak. A beavatkozás azonban csak ideiglenes volt, továbbra is folyamatosan ellenőrizni kell a tető statikai állapotát. Előbb-utóbb szükség lesz a teljes felújításra, de ennek költsége több százmillió forint lenne.
A tetőfelújítás ideje alatt az önkormányzat rendelkezésükre bocsátotta a szomszédos P’Art Ház II. emeletének egy részét, mintegy 400 négyzetmétert, ahol tantermeket alakítottak ki. Idén év elejétől már hivatalosan is, határozatlan időre megkapták az önkormányzattól az épületrészt, de sajnos még itt is szükség van kisebb átalakításokra, például akusztikai szigetelésre.

Két sikertörténet
Zakar Katalin örömmel számolt be arról, hogy sikeres volt a szentendrei lakosok megszólítása: a jótékonysági vásárnak, a „billentyűjegyeknek”, a jazz-vacsorának köszönhetően közel 100 százalékban rendelkezésre áll a Bösendorfer zongora felújításának ára. A zongora felújítására szervezett sok-sok rendezvénynek és híradásnak köszönhetően példaértékű összefogás valósult meg Szent-
endrén, melynek híre jóval távolabbra is eljutott. Az újjászületett hangszert június 13-án mutatják be a támogatóknak, a zeneszerető közönségnek. Az ünnepi eseményre színvonalas műsorral és meglepetés-vendégekkel készülnek, illetve ekkor hirdetik ki a Rotary Club Szentendre Fiatal Művészek Ösztöndíja művészeti pályázatának az eredményét is, melynek lebonyolításában a zeneiskola aktívan közreműködik. A négy kategóriában meghirdetett pályázaton kétmillió forintot osztanak szét tíz pályázó között.
A másik sikertörténet az április 21-23. között városunkban megrendezett In Medias Brass Nemzetközi Rézfúvós Kamarazenei Fesztivál és Verseny, melyre az iskola már több éve készült. A rangos verseny a zenekar egyik tagjának – aki egyúttal a zeneiskola tanára is – köszönhetően került Szentendrére. A verseny fővédnöke dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár volt, a célja pedig a rézfúvós kamarazene népszerűsítése, szakmai tapasztalatcsere és a tehetségek felkutatása. A célkitűzés az igazgatónő szerint maximálisan teljesült, sőt a nagy sikerre való tekintettel két év múlva újból szeretnék megrendezni a versenyt. „Nagyon hálásak vagyunk a sok segítségért, amit az önkormányzattól kaptunk. Három napon át használhattuk a Városháza dísztermét, vendégeink – az előadók, illetve a zsűri tagjai – a Városi Vendégházban lakhattak, illetve a város vezetése felajánlott egy közönségdíjat is. Büszke vagyok azokra a kollégáimra is, akik önzetlenül és odaadóan segítettek a szervezésben és a lebonyolításban egyaránt”– mondta Zakar Katalin.

Évzáró és felvételi
Az igazgató elmondta, hogy elkezdődtek az év végi vizsgák: a tervek szerint május 15-től június 13-ig tartanak majd. A tanévzáró ünnepély június 14-én, szerdán 17.00 órakor lesz a zeneiskola udvarán.
A jelenlegi helyi tantervben szereplő hangszerekre a szokásos módon lehet felvételizni, melyhez idén is három napot jelöltek ki (június 7. 9. és 12.), de érdemes előzetesen regisztrálni a hosszas várakozás elkerülése érdekében. „Szeretettel várjuk a 6. életévüket betöltött, szeptembertől iskolába menő kisgyermekeket, akik szeretnének közelebb kerülni a zenéhez, hangszerekhez. Amennyiben sikerül új szakokat is indítanunk, azokra csak augusztus végén, szeptember elején írunk ki felvételit, ha a személyi feltételek is adottak lesznek” – zárta a beszélgetést az igazgatónő.
A felvételikről részletes tájékoztatás az iskola honlapján olvasható.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
szo 13

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 13

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
szo 13

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
szo 13
szo 13

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
szo 13
szo 13
szo 13

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
szo 13

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
vas 14
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26