2024. június 27., 15:41

Hat pályázó közül a szentendrei Borbély-Tardy Anna kulturális menedzsert, a MANK korábbi igazgatóját, a TDM jelenlegi vezetőjét választotta a képviselő-testület a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatójának.

Zárt ülésen döntött Szentendre képviselő-testülete a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatói pályázatáról, mivel a pályázók között volt olyan, aki kifejezetten kérte, hogy a nyilvánosság kizárásával folytassák le a pályázati eljárást és tárgyalják meg a pályamunkáikat. Emiatt sem a nevüket, sem a pályázattal kapcsolatos bizottsági döntéseket nem publikálhatjuk.

A hat érvényesen pályázó jelöltet előzetesen meghallgatta a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság, valamint az EMMI rendelet alapján összehívott szakmai bizottság, melynek tagjai közül négyen független szakemberek: dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Horváth-Lóczi Judit képzőművész (a bizottság engedélyével mindketten írásban szavaztak); Ódor János, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke; és Pataki Gábor művészettörténész, kurátor. Egy főt, Szilágyi Zsófia Júliát, az FMC üzemi tanácsának tagját a múzeum delegált, további négyet pedig az önkormányzat: Lakatos Juditot, a Szentendrei Kulturális Központ ügyvezetőjét; Lang András képviselőt, aki a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke; Lőrinczy Györgyöt, a Szentendrei Teátrum igazgatóját; valamint dr. Tóth Mátét, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár igazgatóját. A bizottságot a Nemzeti Kulturális Alap korábbi alelnöke, Lőrinczy György vezette.

A június 26-ikai testületi ülésen a képviselők meghallgatták a bizottsági vezetők beszámolóját, és ezt követően egyhangúlag döntöttek Borbély-Tardy Anna mellett. Az új igazgató kulturális menedzser, korábban a MANK vezetője volt, majd 2023 októberétől a város turisztikai cégét, a TDM-et irányítja.

A Kult. tv. 45. § (4) bekezdésére tekintettel az igazgató kiknevezéséhez a kultúráért felelős miniszter egyetértése szükséges, erre 30 nap határidő van.

– Nagyon örülök a döntésnek, és köszönöm a testületnek a bizalmat. Legkorábban egy hónap múlva állhatok munkába, addig egészen biztosan maradok a TDM vezetője is. Hogy később hogyan lesz, azt még nem tudni. A cégstruktúráról majd a testület fog dönteni – mondta el a Szentendre.hu érdeklődésére Borbély-Tardy Anna, hozzátéve, hogy dr. Lauter Évával, az FMC igazgató-helyettesével, a jelenlegi megbízott igazgatóval már a jövő héten megkezdik az egyeztetéseket.

Részletek Borbély-Tardy Anna pályázatából

„A Ferenczy Múzeum »fája« Szentendréből nőtt ki és ez a fa teljes díszében magát Szentendrét jelképezi. Épített öröksége adja Szentendre gyökereit, ágai a szentendrei művészek, alkotók hagyományából sarjadnak, levelei azok a csodálatos alkotások, melyek itt születnek, s bár a mindenkori szelek szétrepítik azokat szerte-széjjel a világban, mindenhova egy kis darab Szentendrét visznek magukkal.

Mert a szentendrei művészet a városból fakad, kortól, alkotótól, stílustól függetlenül ennek a csodálatos, sokszínű, varázslatos hangulatú helyből, amelynek semmi máshoz nem hasonlító miliője évszázadok óta akár láthatatlanul is beépül az itt születő művekbe.

Ezért abból az alapelvből kell kiindulnunk, hogy aki megismeri Szentendre művészetét, az megismeri a várost, és aki megismeri a várost, az megismeri annak művészetét is. Azaz Szentendrén minden ezt a közös célt kell szolgálja: a város és a belőle fakadó művészet tökéletes szintézisét.

A Ferenczy Múzeum nem lehet máshol, mint Szentendrén, ahol a kreativitás évszázadok óta újra és újra képes megújítani a város életét, képes újabb és újabb utakat találni a boldoguláshoz.

A Ferenczy Múzeum intézményei, a nagy életműveknek emléket állító kismúzeumok sem lehetnének máshol, s bár a hálózat tudatos kultúrpolitikai döntések következménye, de nem volt ez minden alapot nélkülöző elképzelés. A művészek addigra több mint 100 éve keresték fel előszeretettel Szentendrét. Van valami a városban, ami ide vonzza az alkotókat: a Duna energiája, csodálatos természeti környezet, izgalmas társadalmi mozgások, befogadó közeg, sokszínűség.

Ez az a kreatív energia, amelyet minden macskakőnek, minden kiállításnak, minden cégtáblának hirdetnie kell(ene) Szentendrén. A Ferenczy Múzeum megújításával egy olyan új intézményi- és programhálózatot hozunk létre, mely kézzelfoghatóvá, és saját élményen keresztül megélhetővé teszi a kreativitást.”

(Fotó: Deim Balázs / Szentendre és Vidéke)