2018. május 27., 16:15
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Családok Éve szentendrei programsorozatához kapcsolódik egy különleges eseménysor 2018. június 9-én. E napon kerül sor a Lájkolom a családom! rajzpályázat eredményhirdetésére a Városházán, illetve az Élet útja meditációs ösvény ünnepélyes átadására a Templomdombon. A helyszínen Böjte Csabától kérhetnek áldást házasságukra a jelentkező jegyespárok, friss házasok, jubiláló párok, és mindenki, akinek fontos a család, az összetartozás.

A szervezőkkel, a Szentendre Barátai Egyesület vezetőségi tagjaival, Benes Edvárddal, Dukász Hangával és Móricz Jánossal beszélgettünk a Családok Éve programjairól.

Élet Útja meditációs ösvény avatása

Kiemelt programjuk a Családok Évében június 9-én, szombaton 16 órától a Templomdombi Élet Útja meditációs ösvény felszentelése, és a házaspárok megáldása. A baráti egyesület Böjte Csaba atyát kérte fel, hogy a 18+1 stációból álló meditációs ösvényt felszentelje, és megossza gondolatait az egybegyűltekkel az ünnepi alkalmon. „Korunk nagy prófétája, Ferenc pápa legtöbb lelkipásztori munkája a családok megerősítésére irányul. Számára és számunkra is egyértelmű, hogy családok nélkül nincs fenntartható jövő, népünk, egyházunk, mint oldott kéve szétfolyik, elenyészik. Az élet apró atomjai, elmúlással dacoló várai a családok, ahol szép és gyönyörűséges vállalni a létet! Családjainkért állítjuk fel a 18 állomásból álló, meditációs célokat szolgáló Élet Útját” – foglalta össze a meditációs ösvény megalkotásának lényegét Böjte Csaba.
Az ösvény állomásain kortárs és klasszikus költők egy-egy szép gondolata olvasható majd a kis fém-táblákon a családi élet sorsfordító eseményeit, periódusait felölelve a születéstől az elmúlásig. A képek felölelik a családi élet minden meghatároszó eseményét a megismerkedéstől kezdve. Az állomások a házasság egy-egy periódusát érintik, reflektálva a kapcsolat változásaira: a párkeresés időszakától kezdve a szerelem kibontakozásán át olyan út tárul elénk, amely nemcsak bemutatja a házasság minden szakaszának nehézségeit, kérdéseit, hanem lehetőséget ad a személyes elmélyítésre is. Az utat végigjárók tehát saját életük egy-egy adott pontjára pillanthatnak rá vagy tekinthetnek vissza, legyen az a gyermekvárás időszaka vagy a mindennapi feladatok sorában a hűség megőrzésének gyakorlata, vagy a gyerekek segítése és kísérése a felnőtté válás folyamatában.
A táblaavatás után a Templomdombon Böjte Csaba áldja meg azokat a házasulókat, sok éve együtt élő vagy frissen esketett párokat, akik életében fontos érték a család, a hűség és a szeretet. A templomdombi eseményen a szervezők jótékony célú adománygyűjtést is szerveznek, hogy segítsék Böjte Csaba támogató-misszióját a dévai árvákért.

Családok 10 próbája
A Családok Éve programsorozathoz illeszkedik a baráti egyesület pecsét-gyűjtő füzetkéje. A programhoz már több mint százan csat-
lakoztak, és továbbra is várják az online-regisztrációkat az egyesület honlapján: http://szentendrebaratai.hu/. A Családok 10 próbája füzet tavasztól decemberig 26 érdekes közösségi-családi programot ajánl, az eseményeken résztvevők a füzetbe pecséteket kapnak, s az összegyűjtött „pontok” nyomán értékes ajándékokat nyerhetnek. Az első program a Lájkolom a családom Szentendrén! rajzverseny, melyre alsós és felsős szentendrei diákok alkotásait várják, a téma: érdekes, izgalmas élmények, menő történetek a családommal. A pályázat résztvevői május 11-ig küldhetik be alkotásaikat, a legjobb rajzokból kiállítás nyílik szintén június 9-én a Városházán. A legsikerültebb alkotásokat családi ajándékokkal díjazzák. Az eseményre Böjte Csaba atyát is várják.

A Családok 10 próbája egyik városi programja volt a Nyuszifutás, melyen rekordszámú résztvevő mozdult meg a jótékony célért.
A gyereknapon, május 26-27-én, Lurkócia megnyitásakor a Családok Éve sátornál képregényrajzolás, családi piknik, Rubik-kocka oktatás, csocsó és darts várja a családokat.

Részletek és további programok:
http://szentendrebaratai.hu/
facebook.com/szentendrebaratai