2014. október 9., 15:33
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 10 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Talán csak október elején tűnt fel azoknak, akik a fővárosba járnak dolgozni-tanulni, hogy a HÉV-végállomásnál az új bérletet már csak az automatánál válthatták meg. A BKK szeptember 5-től tért át az új rendszerre, amikor a hagyományos menetjegyárusító fiók lehúzta rolóit. Az utasoknak egyelőre lehet, hogy kényelmetlenséget okoz áttérni a jegykiadó használatára, de az országban egyre több helyen üzembe álló automatákról pozitívak a visszajelzések. A szentendrei önkormányzat megkeresésére a Budapesti Közlekedési Központtól az alábbi tájékoztatást kaptuk az új rendszer bevezetéséről.

„A Budapesti Közlekedési Központ 2012 májusában vette át a jegy- és bérletértékesítési feladatokat a BKV-tól. Akkor egy elavult értékesítési rendszert örököltünk, melyet a kis lefedettséggel rendelkezésre álló pénztárak, a rossz reputációjú automaták, a sokszor méltatlan körülmények között és kevésbé ellenőrizhető módon dolgozó viszonteladók jellemeztek. Ezért a BKK új értékesítési hálózat és stratégia kialakítása mellett döntött azért, hogy a 21. század igényeinek megfelelő, a korábbinál jóval színvonalasabb szolgáltatást nyújtsuk ügyfeleinknek. Ennek egyik eleme a 300 új, korszerű, éjjel-nappal működő jegy- és bérletkiadó automata telepítése Budapesten és az agglomerációs településeken, mellyel 2015 elejére megháromszorozzuk értékesítési pontjainkat, és hatszor több kártyás fizetési lehetőséget teremtünk.
Korszerű jegy- és bérletkiadó automatáink ma már nemcsak Budapest legforgalmasabb csomópontjaiban, hanem számos HÉV-vállomáson, a főváros külvárosi, kertvárosi részein is üzemelnek, illetve a következő hetekben-hónapokban is folyamatosan telepítjük a készülékeket. Tehát mindenki kényelmesen megveheti termékeinket akár a lakó-, akár a munkahelyéhez legközelebb lévő automatából.
A szentendrei (H5) HÉV teljes vonalán is megtalálhatók az új BKK-automaták ahol megvásárolható a legtöbb típusú HÉV-menetjegy, valamint egyéb BKK-jegy és -bérlet. Szentendrén az eddig kötött nyitva tartással működő jegy- és bérletpénztárt felváltotta két új, éjjel-nappal működő BKK-automata, ezzel megdupláztuk a HÉV-állomáson az értékesítési lehetőségeket.
Eredeti céljainknak megfelelően az intézkedés fontos eredménye, hogy a készülékek termékkínálata szinte teljesen azonos az ügyfélközpontokban, a pénztárakban és az automatákban: megvásárolhatók a negyedéves, valamint a diákok számára igen kedvező szemeszterbérletek, a havi bérletek, a napijegyek – akár az ügyfelek által egyénileg megadott érvényességi időtől is. A készülékek érmét, papírpénzt is elfogadnak és visszaadnak, ezenkívül hagyományos és érintésmentes bankkártyával is lehet gyorsan és kényelmesen fizetni. A BKK-automatákból vásárolt termékekről egyszerűsített számlát is igényelhetnek ügyfeleink, amelyhez honlapunkon előzetes regisztráció szükséges.
A tervezett 300 új, korszerű jegy- és bérletkiadó automata közül több mint 200 darabot már üzembe helyeztünk, amelyekről ügyfeleink visszajelzései pozitívak.
Az automaták gyors vásárlást tesznek lehetővé, használatukat pedig nagyon egyszerű elsajátítatni, ezért aki eddig még nem használta, arra biztatjuk, hogy próbálja ki az új BKK-automatákat, melyek használatáról előzetesen honlapunkon is tájékozódhat.

Változások a bérletvásárlásban is
A Budapesti Közlekedési Központ 2014 tavaszától Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával új technológián alapuló, megújult külsejű jegyeket és bérleteket vezetett be, melyeket az új jegy- és bérletkiadó automatákból, az ügyfélközpontokban és a jegypénztárakban is meg lehet vásárolni.
Az új bérleteket egy, a vele használt arcképes igazolvány azonosító számának megadásával lehet megvásárolni, melyet a szelvényen feltüntetünk. Természetesen ügyfelünk dönti el – saját kényelmi szempontjainak megfelelően –, hogy melyik okmánya azonosító számát adja meg. Ez lehet akár a BKK- vagy VOLÁNBUSZ-bérlet igazolványé, akár más arcképes igazolványé is: személyazonosító igazolványé, diákigazolványé, kártya formátumú jogosítványé, útlevélé, illetve egyéb kedvezményre jogosító okmányé.”