2014. június 12., 22:40
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 10 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Nyáron mindenki a lehető legtöbb időt tölti strandolással. A fürdőzés azonban – akár folyóvíz, akár tó mellett, akár egy fürdő medencéiben strandolunk – komoly veszélyeket rejt: az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása minden évben halálos balesetekkel jár.

A folyóvizekben (folyók, vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak), továbbá vízi létesítmények (csatornák) vizében (a továbbiakban együtt: szabad vizek) fürödni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. Különösen veszélyesek a bányatavak az állandóan változó vízmélység- és hőmérséklet-különbség miatt. Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés. A kijelölt fürdőhely határát a parton táblával, a vízben bójákkal jelölik. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket FÜRÖDNI TILOS! táblával jelzik. Tilos fürdeni többek között hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig.

A szabálysértési törvény alapján a tiltott fürdés 5 000–50 000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal, illetve feljelentés esetén, szabálysértési eljárás során maximum 150 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A vízbefulladások okait vizsgálva megállapítható, hogy általában a tragédiák 25-30%-a fürdés közben következik be, melyeknek mintegy 60%-a fürdés szempontjából tiltott helyen történt. Egyre gyakoribbak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre visszavezethető vízbefulladásos halálesetek.

Hasznos tanácsok

 • Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek.
 • Nem szabad fürödni közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, illetve szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban.
 • Napozás után zuhanyozással, vagy más módon le kell hűteni magunkat, felhevült testtel soha nem szabad vízbe menni.
 • Lehetőség szerint meg kell ismerni a fürdésre igénybe venni kívánt vízterület sajátosságait, mederviszonyait, tájékozódni kell a várható időjárásról és a segélykérés módjairól. Gumimatrac, vízibicikli használata során sem szabad felhevült testtel vízbe ugrani, és ne ugorjanak a vízbe anélkül, hogy előzetesen nem győződtek meg a meder mélységéről. Fejesugrás a sekély vízbe súlyos sérülést okozhat!
 • Ismeretlen helyen nem szabad vízbe ugrani, ugyanis a vízfelszín alatt található és nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!
 • Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek.
 • Aki nem tud úszni, mély vízbe még felfújható fürdőeszközzel se merészkedjen be (gumicsónak, gumimatrac).
 • Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak.
 • Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.
 • Nem szabad a szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után úszni, mert életüket veszélyeztetik. Ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt!
 • Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképpen, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentő-gallér használata. Legbiztonságosabb a megfelelő méretű, nyakgallérral rendelkező mentőmellény.
 • Gyermeket még a vízparton sem szabad felügyelet nélkül hagyni.
 • Gyermek- és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és a vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentőőrséget kell állítania.
 • Gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit.
 • Vizek mellé akkor megyünk, ha jó az idő. Ez azonban könnyen el is romolhat, sokszor nagyon gyorsan. Különösen a Balaton hírhedt arról, hogy hirtelen kialakulhat a vihar. Nagyon fontos figyelni a viharjelzéseket, és kijönni a vízből az első jelzésre (a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyók, vagy a matracon elalvók is sokszor kerülnek veszélybe).