2021. december 9., 21:41
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Javítani tervezi a kommunikációt az önkormányzattal és a lakossággal a DMRV Jobbparti Üzemmérnökségének új vezetője – hangzott el a szolgáltató és az önkormányzat december eleji egyeztetésén, melyen Nerpel Balázs, az új üzemvezető mutatkozott be. A találkozón szó esett az útfelbontásokkal járó javítások, csőtörések időben történő jelzéséről, a szennyvíztelep kapacitásáról és a nem közművel gyűjtött szennyvíz szállításáról, valamint a csapadékvíz- és szennyvízelvezető rendszer szétválasztásának további, tervezett szakaszairól.

A találkozón az önkormányzat részéről jelen volt Fülöp Zsolt polgármester, Pilis Dániel általános alpolgármester és Hámornyikné Csemeczki Zita, a Városfejlesztési Iroda vezetője. A DMRV-t Balogh Zsolt műszaki igazgató, Farkas Egonné üzemeltetési főmérnök és a most bemutatkozó új üzemvezető, Nerpel Balázs képviselte.

Pilis Dániel alpolgármester jelezte: jelenleg nincs elégséges tájékoztatás a folyamatban lévő csőtörésekről, útfelbontásokkal, forgalomkorlátozásokkal járó javításokról. Az önkormányzat nem kap időben információkat ezekről, így a lakosságot sem tudja tájékoztatni. Nerpel Balázs, a DMRV Jobbparti Üzemvezetőségének új vezetője válaszában megerősítette, hogy a kommunikáción javítani kíván a szolgáltató: a tervek szerint egy diszpécser jelenti majd a közvetlen kapcsolatot a város és a szolgáltató között, aki gyorsan és hatékonyan tájékoztatja az önkormányzatot a meghibásodásokról és a javítással járó szolgáltatás-kiesésekről, esetleges útlezárásokról.

Csőtörések, burkolatbontások: hatékonyabb tájékoztatást tervez a DMRV

A hatékonyabb tájékoztatás érdekében közvetlen kapcsolatot épít ki a DMRV az önkormányzattal, ami azt jelenti, hogy egy diszpécser segítségével szabályozottan, rendszeresen és az eddigieknél gyorsabban jut el a tájékoztatás a lakosságot érintő fontosabb javításokról az önkormányzathoz és a felhasználókhoz. Ez a nagyobb beavatkozást igénylő csőtörésekre vonatkozik, a forgalomkorlátozással, burkolatbontással és szolgáltatáskieséssel (vízelzárással) járó esetekre.

A találkozón elhangzott: 12 helyreállításon dolgoznak a DMRV megbízásából jelenleg Szentendrén, ezek közül a kritikus helyszíneken karácsonyig befejezik a munkát. A kivitelezés időtartama több tényező függvénye, például a munkagödrökben a talajnak ki kell száradnia, mielőtt a gödröt visszatemetik. Az átázott, iszapos föld nem tömörödik, ha nem tartják be a technológiai időket, annak a végeredmény látja kárát. Ugyanakkor szeretnék, ha egy hónapon túl nem lenne nyitva munkagödör Szentendrén – hangsúlyozta Nerpel Balázs. Ha kiemelten fontos helyszínről van szó, akkor még rövidebb időre korlátozzák az időtartamot.

11-es sz. főút rekonstrukciója – ivóvízvezeték-kiváltások

A DMRV a 11-es főút mentén az út felújítása előtt tervezi elvégezni a szükséges ivóvízvezeték-cseréket. A rekonstrukció tervezése nemrégiben kezdődött meg, a tervezési határidő 2022 tavasza. A szolgáltató a zöldterületek rendezését a lezárások idejére javasolja időzíteni. Mivel az önkormányzat faültetést tervez a területen, kérte a szolgáltatót, hogy adja meg a cserével érintett szakaszok adatait a városnak.

Szennyvíz- és csapadékvíz-elvezető rendszer szétválasztása – újabb ütemekkel folytatódik a projekt

Az egyeztetésen elhangzott: a tervek szerint folytatódik a szennyvíz- és csapadékvíz szétválasztási projekt, amit 2023 végéig be kellene fejezni, de ez lehetetlen. A hátralévő részt ezért szakaszokra bontják. A következő fázis megvalósítására feltételes közbeszerzési eljárást írnak ki. A várható ütemezés szerint 2022-ben kerülhet sor a  tervezésre és a szerződéskötésre, 2023-ban pedig elkezdődhet a kivitelezés.

A csapadékvíz- és szennyvízelvezető rendszer helyi, regionális szétválasztása, az ivóvízhálózat rekonstrukciója és a vízbázis bővítése mind a tervezett nagy projekt elemei. A fejlesztéssel a regionális vízvezeték-bővítési stop is fokozatosan feloldhatóvá válna. A szentendrei rendszernek a regionális rendszerről való teljes leválasztása azonban valószínűleg a 2. szakaszba tolódik át, 2024 utánra.

Házhoz menő szennyvízszállítás – Szentendre megfelel a törvényi előírásoknak 

Mivel 2013 óta törvényben előírt kötelezettség, hogy a városban egyetlen közszolgáltató végezze a házhoz menő szennyvízszállítást, ezért az önkormányzat a DMRV segítségét kérte abban, hogy segítsen kiszűrni a településről szabálytalanul és kontrollálatlan módon szennyvizet elszállítókat. A törvény alapján készült helyi rendeletet megszegő magánvállalkozásokkal szembeni eljárások a Katasztrófavédelem hatáskörébe tartoznak.

A megbeszélésen az önkormányzat képviselői tájékoztatták a DMRV-s partnereket arról, hogy a város bevezette a nem közművel gyűjtött szennyvíz szervezett elszállítását. A regisztrált ügyfelek száma nő (november elején 611 regisztrált, 2-3 ezer potenciális ügyféllel számol a város) a DMRV szerint azonban a szennyvíztelep kész befogadni a növekvő mennyiségben érkező szennyvizet.

A találkozón más kisebb, konkrét problémákat is megbeszéltek a felek.