2017. május 31., 09:15
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Barcsay mester és tanítványai címmel szitanyomat vándorkiállítás nyílt 2017. május 12-én az esztergomi Dzsámi Múzeumban. A tárlat Barcsay Jenő, Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás képzőművészek munkáit mutatja be. A kiállítás záróeseménye június 15-én, 18 órakor lesz kötetlen beszélgetéssel.

A vándorkiállítás a Kárpát-medence magyarlakta településein 2010 óta 30 helyszínen mutatta be a szentendrei alkotók szitanyomatait. A felvidéki, erdélyi, délvidéki és magyarországi településeken nagy sikerrel mutatkoztak be városunk nagy formátumú művészei. A Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány vándorkiállítása az idén októberben Nagyenyeden, a Bethlen Gábor Kollégiumban kap új színhelyet, s a szervezők, Kónya Márta és Kónya Ferenc Barcsay jogörökösök, az alapítvány alapítói tervei szerint jövőre Pozsony és Kézdivásárhely lesz a kiállítás házigazdája. A kiállítás szervezői szeretnék Szentendrén is bemutatni a vándorkiállítás anyagát, hiszen ide kötődnek a bemutatott művészek, s az elmúlt hét évben még nem volt látható városunkban a gyűjtemény. A kiállítások határon túli helyszínein rendszeresen Barcsay könyvcsomag adományban részesítik a magyar tanintézményeket és könyvtárakat. Eddig negyvenhárom intézménynek juttattak könyvcsomagokat.

2018-ban Barcsay Jenő halálának 30., a Barcsay Múzeum megnyitásának 40. évfordulója lesz, így az alapítvány megemlékező programokat tervez: nagyszabású kiállítás és konferencia szerveződik a Ferenczy Múzeumi Centrummal együttműködve. Előre láthatólag 2019-re várható a programok megvalósulása.

Jövőre is folytatódik a Barcsay Erzsébet, a Mester húga közmeghagyása révén megkezdett, majd 2006-tól az alapítvány által átvett tehetséggondozó tevékenység: Barcsay-díjjal a Mester szellemiségéhez méltó, pályakezdő művészeket jutalmaznak. 1989-2016 között összesen 70 fiatal festő vehette át Barcsay-díjat, a vele járó plakettet, oklevelet és pénzjutalmat.

A Kónya-házaspár szívügyének tekinti annak a két nagyméretű Barcsay-mozaiknak a megmentését is, melyek az Újpesti Uszodában találhatóak. Az 1976-ban átadott mozaikképeket új helyre kell telepíteni, mert a mára korszerűtlenné vált uszoda bezárt, az épületet hamarosan lebontják. Az örökösök három éven keresztül keresték a megmentésre méltó alkotások új helyét. Szóba került a Hősök tere művészetparkja és más kulturális helyszínek, de a mozaikok áthelyezésének magas költsége miatt eddig nem vállalták a művek befogadását. A Csillaghegyi Strandfürdőt a közeljövőben átépítik, bővítik és a megnyíló új létesítményen belül helyet kapnak a Barcsay-mozaikok is. A nagy belterekkel rendelkező fürdőben a két mozaik a nagymedence oldalfalán kap új helyet, a jogutódok beleegyezésével. Előreláthatólag 2018 tavaszán már ismét látható lesz Barcsay mester két alkotása a Szentendréhez közeli, új helyszínen!