2023. június 21., 12:36

A Ferenczy Múzeumi Centrum Barcsay Jenő: A formák ritmusa című kiállítása június 24-én nyílik a Kmetty Múzeumban. A tárlat  a XX. század egyik legmeghatározóbb, Szentendre városához kötődő  festőjének életművén kíséri végig a látogatókat. A kiállítás 2023. június 25-től 2024. május 26-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

A megnyitó időpontja: 2023. június 24. (szombat), 20:00-23:00
Helyszín: Kmetty Múzeum (Fő tér 21.)

Köszöntőt mond: Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója
Megnyitja: Hajdú László festőművész
Zenei közreműködő: Ágoston Béla QRtet
Kurátor: Iberhalt Zsuzsa művészettörténész

A kiállítás 2023. június 25-től 2024. május 26-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Barcsay Jenő a XX. század egyik legmeghatározóbb magyar festőjének iskolateremtő életműve szervesen kötődik Szentendre városához. A klasszikus hagyományok és a modern művészeti törekvések mentén folyamatos festészeti kísérletezések határozták meg művészi látásmódjának alakulását. 1929-től a Szentendrei Festők Társaságának és a Művésztelepnek is tagja lett. A duna-parti kisváros távlati látványa, szűk utcái, hangulatos épületei szolgáltatták azokat a festészeti motívumokat, melyek felkutatására a művész a szentendrei macskaköveket rótta minduntalan, s melyek végigkísérték alkotói útján. Festészeti grafikai és murális alkotásai mellett, tanári munkásságával is maradandót alkotott.

Barcsay Jenő szinte képről képre kísérletezett a tér és a forma viszonyával, az arányok és a kép struktúrájával. A látvány precíz, aprólékos tanulmányozásával művészi témájának fókuszába egyre inkább Szentendre városképének igéző részletei kerültek. Olajképein a kontúrok által felépített konstrukciót felváltotta a színfoltokból és mértani formákból való képszerkesztés. A kiállításon végigbarangolhatunk a ritmikus szerkesztőelv, a drámai színhasználat és az egyre határozottabb absztrakció szintézisére törekvő életművön.

Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja, eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.