2016. július 4., 17:57
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A bányatavakban tilos a fürdés!

A nyári idő beköszöntével a pihenni vágyók egyre nagyobb számban keresik fel természetes és mesterséges vizeink partjait. A Szentendrei Rendőrkapitányság felhívja a fürdőzni vágyók figyelmét, hogy a budakalászi Omszki-tóban és a Lupa-tóban fürdeni továbbra is tilos.

A tavakban fürdeni nemcsak tilos, de veszélyes is. A bányatavak medre általában nagyon mély, a vízmélység hirtelen változik, akár a parttól néhány lépésnyire több métert is mélyülhet. A nagy víztömeg nem tud átmelegedni, a felszíni meleg víz alatti hideg víztömeg a fürdőzőknek izomgörcsöt, de akár szívmegállást is okozhat. Tekintettel arra, hogy a tavakban a fürdőzés tilos, a víz minőségét a hatóságok nem ellenőrzik, így nem akadályozhatók meg a víz szennyezettségéből adódó megbetegedések, fertőzések sem.

A tavak medrében előfordulhatnak a bányászati tevékenység következtében nagyobb méretű fém hulladékok, amelyek az óvatlan fürdőzőknek sérülést okozhatnak.

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, szabálysértést követ el és 5-150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság 5-50 ezer forint közötti összeg. Szabálysértési bírságot a rendőrség, a közterület-felügyelők, a természetvédelmi őr és az önkormányzati természetvédelmi őr szabhat ki. Fürdésnek számít az úszás mellett a játékcsónak, a vízibicikli, valamint a banánhajó vízen történő használata, és az ezekről történő vízbe ugrálás is.

Folytatódik a Sashegyisek nyári gyakorlata

A pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola és Szakközépiskola rendészeti képzésben részt vevő tizenöt 11. osztályos diákja a héten kezdte meg kéthetes nyári szakmai gyakorlatát a Szentendrei Rendőrkapitányságon.

A diákok a közterületi járőrökkel együtt Szentendrén, Budakalászon és Leányfalun bűn- és balesetmegelőzési feladatokat végeztek, szórólapokkal hívták fel a lakosság figyelmét a bűncselekmények megelőzésére és a nyár veszélyeire.

rendor_diak_nyar2

Sérült férfin segítettek a rendőrök

A Szentendrei Rendőrkapitányság rendőrei 2016. június 27-én 17 óra 15 perckor Dunabogdányban arra lettek figyelmesek, hogy egy férfi a földön fekszik. Azonnal megálltak a sérült mellett, aki elmondta, hogy a boltból kifelé jövet a kerékpárjához lépett, de közben megbotlott és beütötte a fejét a járda kövezetébe.

A járőrök a Tevékenység-irányítási Központon keresztül azonnal mentőt hívtak a sérülthöz, akik ellátták a férfit. A mentőorvos elsődleges véleménye szerint könnyű sérülést szenvedett.

 Szentendrei Rendőrkapitányság