2018. március 3., 09:56
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

32 város, 110 helyszín, közel 300 program, több mint 2000 fellépő – a Bach Mindenkinek Fesztivál számokban! 2018. március 21-25. között országszerte különleges programokat kínál a fesztivál, többek között Szentendrén is. Március 23-án a szentendrei HÉV-aluljáróban érdemes lesz jönni-menni, mert 10-17 óra között a Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékei, a Musicantus Leánykar és a Musica Beata Kórus hozzák testközelbe Bach legszebb dallamait.


Idén már negyedik alkalommal rendezik meg Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivált. Öt nap, amikor Budapesten és sok más városban, mindenhol Bach szól! A koncerthelyszínek között nem csak templomok, hangversenytermek, de alternatív színhelyek, terek és aluljárók is szerepelnek, például városunkban, március 23-án.
Az országos fesztivál alapítója, Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató beszélt a programokról.

– 2010-ben egy New York-i csellista, Dale Henderson úgy gondolta, hogy megörvendezteti Bach születésnapján, március 21-én a járókelőket Bach zenéjével a metró peronján. A Bach in the Subways, magyar nevén a Bach Mindenkinek nemzetközi programmal azóta minden év márciusában világszerte kiváló muzsikusok ünneplik a mestert ingyenes koncerteket adva nyilvános helyeken. 2015-re a világ negyven országában megrendezték a fesztivált, ekkor csatlakozott Magyarország is az eseményekhez. Először 5 helyszínen kerültek megrendezésre a koncertek, majd egyre több művész, zeneoktatási intézmény és zenekar csatlakozott a programokhoz. 2017-ben a rendezvény fesztivállá teljesedett ki.
A koncerteket felnőtteknek, gyermekeknek – a fesztivál címéhez hűen mindenkihez címezzük. 2018-ban még 30 település csatlakozott Budapesthez Magyarországon, illetve Nagyvárad, határon túli helyszínként. Nagy örömünkre szolgál, hogy Szentendre is csatlakozott a fesztiválhoz.
A helyi zeneiskola növendékei, a Musica Beta kórus és a Musicante Leánykar ad koncertet Szentendrén, nem hétköznapi helyszínen, a HÉV-aluljáróban. A fesztivál egyik célja, hogy a koncerttermek fala ne legyen akadály az előadók és a hallgatóság között. Szeretnénk szimbolikusan lebontani e falakat, és mindenkihez közelebb hozni a zenét. Nagy öröm számomra, hogy a Beethoven által minden zeneszerzők ősatyjaként tisztelt Bach zenéje ma is úgy szólal meg, hogy azzal kultúránk egyik megtartó erejének bizonyul.
Március 20-án, a fesztivál 0. napján a fővárosban, a Budapest Music Centerben rendezzük az események megnyitóját, amelyen fesztiváldíjakat adunk át azoknak, akik legalább három évben kiemelkedően részt vettek a rendezvény sikerében: előadói, támogatói és szervezői kategóriában. A fesztivál védnöke Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas, Prima Primissima Díjas zongoraművész, karmester, a bizottságban Medveczky Ádám Kossuth- és Prima Primissima Díjas karmester, Márta István, a Művészetek Völgye alapítója, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke Kamp Salamon Kossuth-díjas karnagy, a Magyar Bach Társaság elnöke és jómagam vagyok. Az egyik legszebb programunk pedig minden évben az énekkarokkal és zenekarral vezetett közös korál-éneklés, ez idén a Kálvin téri református templom előtt kerül megrendezésre, Budapesten, illetve március 23-án kisebb változatban Szentendrén, a Bach az aluljáróban program záróakkordjaként. Mindenkit nagy szeretettel várunk a különleges eseményre!

Bővebben az országos programokról: http://bachmindenkinek.hu/program-2018/
Legfrissebb hírek: facebook.com/bachmindenkinek
A Szentendrei Tavaszi fesztivál programjai: https://szentendreitavaszifesztival.hu/musor/