2023. július 25., 11:57

A Pannónia-tó sorsának rendezése érdekében Fülöp Zsolt polgármester és Magyar Judit alpolgármester, a városrész képviselője megkereste az ingatlan tulajdonosát, hogy megoldást találjanak a Rózsa utcai HÉV-sorompó melletti tó és élővilágának megőrzése érdekében. Az Óbuda TSZ egykori területének védetté nyilvánítását az előző önkormányzati ciklusban történt eljárásjogi tévedés miatt újra kell kezdeni. 

Az önkormányzatnak szándékában állt, hogy helyi védettség alá helyezze a területet, azonban a 2011-ben majd a korábbi rendeletet megerősítő 2018-as rendeletben is rossz helyrajzi számot tüntettek fel. Az előző önkormányzati ciklusban tehát eljárásjogi tévedés történt, ezért a védetté nyilvánítási folyamatot újra kell indítani. Fülöp Zsolt polgármester utasítására a július 26-i testületi ülésre előterjesztés készül a folyamat minél gyorsabb elindítása érdekében. A védettség megszerzése többlépcsős folyamat, melynek első lépése a képviselő-testületi döntés.

Fülöp Zsolt polgármester és Magyar Judit, a városrész képviselője egyeztetést kezdeményeztek a tó és a környező területek új tulajdonosával, aki fejlesztéseket tervez a környéken. Ma reggel zöld aktivistákkal is bejárták a területet. A cél az, hogy az egyeztetések során olyan közös megoldás szülessen, amelynek köszönhetően – a természeti környezetünk értékeit megőrző –, megnyugtató módon rendeződhet a tó és környékének sorsa.

(Fotó: Bellai László / Szentendre.hu)