2017. június 29., 07:30
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az altiszti akadémia művelődési háza előtti téren, Boda Anikó képviselő körzetében tartották meg az utcafórum-sorozat 23., egyben utolsó állomását. Mint mindegyik fórumon, most is Verseghi-Nagy Miklós polgármester válaszolt a lakók kérdéseire, munkáját segítette dr. Weszner Judit irodavezető és Nagy Attila kabinetfőnök.

Út- és járdaépítés

A lakók járda rossz állapotára panaszkodtak több helyen, például a Kormányhivatal előtti szakaszon, s kérték, hogy a Telep utca előtt, a zebránál legyen akadálymentesítve. Boda Anikó elmondta, hogy a járdaépítés tervbe van véve, s még idén elkészülhet a Telep utcától a Kormányhivatalig tartó szakasz.

Közlekedés

A lakók kérték a 11-es út sávfelfestését, mert már balesetveszélyes. A polgármester elmondta, hogy már intézkedtek ez ügyben, és hamarosan megtörténik a festés.

Köztisztaság

A Rózsa utcai szelektív gyűjtő környéke rendezetlen, a lakók szerint tarthatatlan a jelenlegi állapot. Több lehetőség is felmerült megoldásra, például a gyűjtősziget körbekerítése vagy áthelyezése. A polgármester szerint más városrészeken bevált a kulcsos rendszer, tehát hogy csak az ott élők használhassák. Felmerült a lakótelepen kívülre helyezése is, mintegy 150 méterre a mostani helyétől. Elhangzott, hogy sokan nem is tudják, hogy a helyiek milyen egyszerűen leadhatják a szemetet a hulladékudvarba.

Kérték szemetesedények kihelyezését a Lidl áruház és a HÉV-állomás közötti területen.

A lakók jelezték, hogy a Volán-pályaudvar melletti, magántulajdonban lévő terület nagyon elhanyagolt, a járdára kihajló ágak nehezítik a közlekedést.

Elmondták, hogy az ipartelep felől rendszeresen hozza feléjük a szél a port és bűzt, például a fórum napján is, reggel égett gumiszag borította be a környéket.

Zajterhelés

A lakók panaszolták, hogy a BKV területéről hétvégén is, késő éjszakába nyúlóan zaj hallatszik, ami szerintük meghaladja a megengedett zajszintet, és ami miatt aludni sem tudnak. Már jelezték az illetékeseknek a problémát, de azt a választ kapták, hogy nekik meg kell várniuk az utolsó HÉV beérkezését, és csak azután tudják végezni ezt a munkát. A lakók szerint elfogadhatatlan, hogy a nagy zajjal járó munkát este 10 után végzik, és felvették egy zajvédő fal építésének a lehetőségét is.

Parkolás

A Rózsa közi lakótelep nagy problémája, hogy a lakók nem tudnak parkolni a telepen, mert idegenek elfoglalják az amúgy is kevés parkolóhelyet. A megoldás új parkolóhelyek kialakítása lehetne a két lakótelepet – a régit és az újat – elválasztó, a honvédség tulajdonában lévő út mellett. A két lakótelep között már régóta vita tárgya, hogy ki milyen mértékben használhatja ezt a területet ezért kérték a polgármester segítségét a kérdés ésszerű és igazságos szabályozása érdekében.

A polgármester megígérte, hogy először is egyeztet a honvédséggel a tulajdonviszonyról, és utána szívesen megszerveznek egy találkozót a társasházak képviselői között.

Egyéb témák

  • A lakók panaszolták, hogy a lakótelepet körülvevő kerítést megbontják, és átjárnak rajta a hajléktalanok, a BKV-dolgozók, valamint a gyerekek is kiszaladhatnak.
  • Egy lakó szerint jó lenne, ha városunkban is működne ingyenes jogsegélyszolgákat vagy tanácsadás. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat jogi irodáját erre igénybe lehet venni ügyfélfogadási időben. A lakók kérték, hogy erről jelenjen meg tájékoztatás a Szentendre és Vidéke lapban.
  • . Boda Anikó elmondta, hogy a játszótér homokozója fölé még idén szeretne árnyékolót felszereltetni, amelynek a költsége 4-500 ezer Ft. A vásznakat a Városi Szolgáltató tárolná, illetve ők szerelnék fel és le.
  • A lakók felhívták a figyelmet, hogy a Közlekedési Múzeum előtt már régóta nem világít a kandeláber, illetve szerintük a közvilágítás nagyon gyenge a rosszul elhelyezett lámpák miatt. A polgármester elmondta, hogy zajlik a közvilágítás újratervezése ledes rendszerre, melynek előnye, hogy fókuszáltan világítja meg az utat.

Az utcafórum-sorozat méltó befejezése volt, hogy a lakók megköszönték a képviselő, Boda Anikó munkáját. Mint mondták, nagyon közvetlen viszony alakult ki, és Anikónak sikerült összefognia a lakókat. A képviselő is megköszönte a lakók támogatását, és a jelenlévőknek átadott egy képes összeállítást arról, hogy a körzetben milyen kisebb-nagyobb fejlesztések valósultak meg. Egyúttal köszönetet mondott a polgármesternek, mert az önkormányzat segítsége nélkül mindezt nem lehetett volna megvalósítani.