2023. február 28., 08:28
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az elmúlt hét évben csaknem felére csökkent a központi költségvetésből az önkormányzatok kötelező feladataira kapott támogatás aránya. Azokról a feladatokról van szó, amelyeket az állam kötelezően előír az önkormányzatok számára, és amelyre kapott összeg Szentendre esetében idén már a feladatok felére sem elég. Ez a finanszírozási rendszer alapvető átalakításra szorul.

Amint a képviselő-testületi ülésen a költségvetés tárgyalásakor elhangzott, nemcsak Szentendrének okoz gondot a forrásszűke – a magasba szökött infláció és a sokszorosukra emelkedett energiaára –, hanem a teljes önkormányzati rendszerben ez tapasztalható.

– Ezek a problémák nemcsak az elmúlt néhány évben nehezítették az önkormányzatok munkáját. Az elmúlt három évben azonban kicsúcsosodtak azok a financiális problémák, amelyek az önkormányzatok kivéreztetésének köszönhetőek. Ez a folyamat elmúlt 12 évben felgyorsult – mondta a Szentendre.hunak Fülöp Zsolt polgármester.

Helyes Imre képviselő a februári testületi ülésen látványosan mutatta be a költségvetési törvényekből, illetve az idei évre vonatkozóan a rendeleti költségvetésből kigyűjtött adatokkal, hogy milyen mértékben csökkent az elmúlt hét évben az önkormányzatok kötelező feladataira biztosított állami pénz aránya. Azokról a feladatokról van szó, amelyeket az állam ír kötelezően elő az önkormányzatok számára, és amelyben Szentendre esetében az állami finanszírozás aránya a tavalyi ötven százalékról 2023-ra 46 százalékra csökkent. Ez utóbbi egyben azt is jelenti, hogy a kötelező állami feladatokra költendő összegnek még a felét sem állja a kormány, hanem annak 54 százalékát a szentendreiek helyben maradó adóiból kell kifizetni.

A képviselő által összegyűjtött országos adatokból világosan látható, milyen mértékben csökken az állami költségvetésből az önkormányzati szektornak juttatott költségvetési támogatás aránya. Amíg 2015-ben a központi költségvetésből 3,98 százaléknyi támogatás jutott az önkormányzatoknak, 2016-ban pedig 4,2 százalék volt, addig ez az idei költségvetés esetében már 2,43 százalékra esett vissza.

– Hogy ez megváltozzon, a kormány hozzáállásának kellene jelentősen módosulnia. Vagyis el kellene ismerni, hogy a közfeladatok helyben a leginkább átláthatóak, hogy azokat a leggazdaságosabban, a leggyorsabban és leginkább korrupciómentesen helyben lehet megoldani, és ehhez biztosítani kell a megfelelő forrásokat. Nem kellene semmi újat feltalálni, hiszen a laboratóriumként emlegetett Ausztriában, de például Romániában és Szlovákiában is ez a rendszer működik – mondta a polgármester. Hozzátette, ezekben az országokban éppen ezért, a helyben maradó jelentősebb források miatt néznek ki másként a települések, mint nálunk.