2021. január 5., 17:10

A szentendrei háziorvosoknál elérhető az influenzaoltás, jelentkezzenek mielőbb, akik még beoltatnák magukat. A COVID-elleni vakcinát nem a háziorvosok fogják beadni, az oltás a központilag kijelölt oltópontokon lesz majd elérhető a lakosság számára. A háziorvosok nem tudnak felvilágosítást adni arról, hogy ki, mikor és hol kapja meg a COVID-elleni védőoltást, ezt központilag szervezik. Az országos oltási tervből egyelőre csak annyi derül ki, hogy mely társadalmi, ill. szakmacsoportok milyen sorrendben lesznek beoltva.

A szentendrei háziorvosok várják mindazokat, akik lemaradtak az őszi influenzaoltásról. Általában január-február hónapban tetőzik az influenzás megbetegedések száma, de még nem késő beadatni az oltást – különösen most, a COVID-járvány idején. Ha az influenza- és a COVID-fertőzés egyszerre lép fel valakinél, az súlyos tünetekkel és következményekkel járhat. Az általános oltási eljárásrend szerint két oltás között egy hónapnak kell eltelnie. A lakosság COVID-védőoltása egy hónapon belül nem fog elkezdődni, tehát most még nyugodtan beadható az influenza elleni védőoltás.

A COVID-elleni vakcína beadása nem tartozik a háziorvosok hatáskörébe, és az oltásra való jelentkezés szervezése sem a feladatuk, ők is annyit tudnak a lakosság beoltásáról, mint amennyi a Népegészségügyi Központ tájékoztatójában szerepel. Hogy pontosan mikor és milyen szerv értesíti majd a lakosságot arról, hogy hová és mikor mehet oltásra, az az országos oltási tervből egyelőre nem derül ki. Nemzeti Népegészségügyi Központ: Lakossági tájékoztató az oltási terv alapján (kivonat)

Magyarország szintén az EU-n keresztül jut hozzá a Biontech-Pfizer oltóanyagához, amelyből 80 ezer adag érkezett meg január 2-ig a koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint. Huszonöt kijelölt oltóponton történik – az oltási terv szerint első helyen álló – egészségügyi dolgozók oltása, január 4-ig 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az első oltást. Az Országos Operatív Törzs tájékoztatója szerint, január 5-én újabb szállítmány várható, ami 39 ezer ember oltására elegendő.