2014. július 7., 13:31
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 10 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
olvasas-faja

Városismereti vetélkedő a Pest Megyei Könyvtárban! Ismered Szentendrét? Érdekel a város története? Szeretsz barangolni kanyargós utcáin, rácsodálkozni rejtett kincseire, műemlékeire, nevezetességeire? Szívesen búvárkodsz a könyvtárban vagy szörfölsz az interneten? Netán ügyesen fotózol, videózol? Vannak személyes történeteid, élményeid a város múltjáról? Akkor ez pont neked szól. Jelentkezz, és nyerd meg az értékes nyeremények valamelyikét!

A többfordulós verseny során a résztvevők feladatai:

  1. helytörténeti totó kitöltése
  2. ismert szentendrei helyszínekhez kapcsolódó kérdések megválaszolása
  3. kutatás, esszéírás (vagy fotózás, filmezés) „Az én Szentendrém” címmel

► Az első fordulóban egy 32 kérdésből álló totót töltenek ki a versenyzők. Ez egy feleletválasztós kérdéssor, melyet a könyvtárban, a regisztrációval egy időben lehet megkapni. A kérdéseket Máté György Olvasnivaló Szentendréről, szentendreiekről című könyvéből válogattuk. Beszerezhető (a résztvevők kedvezményes áron meg is vásárolhatják) könyvtárunkban. A kitöltött feladatlapokat szintén a könyvtárban várjuk.

A második forduló feladatai ismert szentendrei helyszínek bejárásával lesznek teljesíthetők. Ehhez néhány sétát, kisebb kirándulást kell majd tenni a városban. Mindkét feladatlap leadási határideje: augusztus 30.

► A harmadik forduló feladatsorának megoldásához egy kis kutatómunkára lesz szükség, plusz sok fantáziára. Ám a kérdésekre nem lesz nehéz válaszolnia annak, aki ismeri a bibliográfiánkban szereplő könyveket (a könyvtárban ezeket külön polcra rendezzük), látogatja honlapunkat (www.pmk.hu) és blogunkat (http://pemete.blog.hu). A döntőbe jutottaknak végül egy rövid esszében, képsorozatban vagy kisfilmben (szabadon választható) kell megfogalmazniuk Szentendréhez fűződő viszonyukat. Leadási határidő: szeptember 30.

Augusztus 30-án, szombaton – a Szentendre Éjjel-Nappal rendezvény idején – helytörténeti programot rendezünk, városismereti sétával, vetített képes előadással. Ide elsősorban a vetélkedő résztvevőit hívjuk meg, de minden érdeklődőt szeretettel várunk. Ekkor hozzuk nyilvánosságra a harmadik forduló feladatait.

A döntőt október elején tartjuk, az Országos Könyvtári Napok keretében. A záró programot játékos feladatok, villámkérdések, valamint ismert és népszerű helytörténészek előadásai színesítik.

Jelentkezni – és a feladatlapokat átvenni – a könyvtárban lehet július 23-ig.

Korhatár nincs! Jelentkezz!

Pest Megyei Könyvtár, Szentendre, Pátriárka utca 7.

Az olvasás fája a Könyvtárban

Vegyen részt Ön is a játékban!

Nemrég még csupasz volt, de már lombosodik… Öltöztessük fel olvasmányainkkal! A „falevelekre” (a fa alatt elhelyezett színes papírdarabokra) Ön is felírhatja legkedvesebb könyvének címét és szerzőjét. Azt reméljük, hogy végül szép, színes lombú fát kapunk. A falevelek összegyűjtése után pedig összeállítható lesz a könyvtár (a város és környéke) kedvenc olvasmányainak listája.

A programhoz számos Pest megyei település könyvtára csatlakozott.

Önt is szeretettel várjuk.

A Pest Megyei könyvtár munkatársai

Szentendre, Pátriárka u. 7.

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy a Pest Megyei Könyvtár 2014. július 23. és augusztus 20. között zárva tart. Augusztus 21-től a szokásos nyitva tartási időben várjuk kedves olvasóinkat.