2013. június 12., 12:36
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tisztelt Lakosság, károsultak!

Kérünk mindenkit, hogy a takarítás, fertőtlenítés, kárenyhítés miatt beszerzett tárgyi eszközökről az ingatlan tulajdonos nevére kérjenek számlát! Az önkormányzat birtokába mindeddig nem jutott olyan információ, amely alapján nyugodt szívvel azt tudnánk mondani, hogy az ártéren okozott anyagi kár maradéktalanul megtérül. Árterületen lévő ingatlanokra a biztosítók általában nem kötnek biztosítást. Van egy ún. Wesselényi alap, amely erre a célra jött létre.

http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/wesselenyi_alap#

Egyéb iránt:

A Szentendrei Ügyfélszolgálat a következő tájékoztatást kapta a Belügyminisztériumból, idézzük:

„Felhívjuk szíves figyelmét, hogy

 

•             a Belügyminisztériumnak, illetve a magyar államnak sajnos nem áll módjában ezen bejelentés fogadása alapján semmilyen kárigény közvetlen megtérítése vagy enyhítése. A bejelentés nem helyettesíti a biztosító felé vagy egyéb kárenyhítési forma igénybevétele érdekében szükséges bejelentést.

•             az Európai Unió Szolidaritási Alapjából nem lehetséges magánszemélyek illetve vállalatok számára kifizetést teljesíteni, abból csak közkiadások fedezésére, köztulajdonú javakban keletkezett károk enyhítésére,  valamint a védekezési tevékenységek részleges utólagos finanszírozására van lehetőség. Ennek során alapvetően az infrastruktúra működőképességének azonnali helyreállításához nélkülözhetetlen intézkedések (valamint azon akciók, amelyek célja a közvetlen kársemlegesítés) költségei támogathatóak.

 

 

Köszönettel:

 

Belügyminisztérium

Tisztelt Címzett!

 

A kárenyhítés 3 lehetséges módjára vonatkozóan az alábbiak figyelembevétele szükséges:

–          Az Európai Unió Szolidaritási Alapjából magánszemélyek, illetve –vállalatok számára nem lehetséges kifizetést teljesíteni, mindazonáltal ahhoz, hogy Magyarország a védekezési közkiadások egy részének utólagos megtérülése érdekében az Alaphoz pályázhasson, a magánkárok felmérése is szükséges. Ennek megfelelően köszönjük, ha elősegítik a bejelentések megtételét. Az adatszolgáltatás során célszerű egy szöveges és egy károkat számszerűsítő rész benyújtása, valamint a károk (pl. fotóval történő) illusztrálása.

–          Az állami, önkormányzati tulajdonokban esett károk, illetve a védekezési költségek vis major támogatási keretből történő enyhítésére irányuló igények benyújtására az „EBR 42”-es, az önkormányzati hivatalokban elérhető informatikai rendszeren keresztül van lehetőség. A vis major keret felhasználásának szabályait a 9/2011. (II. 15.) a vis maior támogatás felhasználásáról szóló Kormányrendelet tartalmazza.

–          A magánszemélyek számára meglévő biztosításaik keretében van lehetőség a kárigények benyújtására. Magán kárenyhítéssel kapcsolatos további kormányzati döntés egyelőre nem áll rendelkezésre.

 

Üdvözlettel:

 

Belügyminisztérium”