2022. október 13., 10:46
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet értelmében a települési önkormányzatoknak véleményezési joga van az általános iskolák felvételi körzethatárainak megállapításával kapcsolatban. Az EMMI-rendelet azt is előírja, hogy az önkormányzatnak meg kell adnia a jegyzői nyilvántartásban szereplő hátrányos helyzetű gyermekek iskolánkénti létszámát.

Az október 12-i képviselő-testületi ülésen véleményezték a Váci Tankerületi Központ által a 2023/2024. tanévre készített általános iskolai körzethatárokat. A testület határozatban javasolta a tankerületnek, hogy a Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola felvételi körzetébe kerüljön be a Menta utca is, továbbá észrevételezte, hogy a Ménes utca kétszer szerepel a Barcsay iskolánál.

A jegyzői nyilvántartásban szentendrei lakó-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező hátrányos helyzetű általános iskolába járó gyermekek létszáma iskolánként: a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban 8 fő, az Izbégi Általános Iskolában 1 fő, a Barcsay Jenő Általános Iskolában 10 fő, a Templomdombi Általános Iskolában 1 fő, a Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény Bárczi Gusztáv Tagintézményében 1 fő.

Váci Tankerületi Központ: Az általános iskolák felvételi körzetei a 2023/2024. tanévben >>>

A szülők szabadon választhatják meg, hogy melyik iskolába szeretnék járatni gyereküket, de a körzetes iskolának kötelező felvennie a gyermeket. Körzetes tanulónak az a gyerek számít, akinek az állandó lakcíme az iskola körzetében van, és ez megegyezik legalább az egyik szülő vagy törvényes gondviselő állandó lakcímével.