2020. március 27., 22:51

Miniszteri utasításra ideiglenesen átszervezik a felnőtt házi- és a gyermekorvosi alapellátást. Az orvosi praxisok és ügyeletek betegellátó kapacitását összevonva akut betegellátó központokat kell létrehozni, amelyekben a légúti és nem légúti panaszokkal érkező betegek ellátását teljesen el kell különíteni. E központokon kívüli praxisokban kizárólag távkonzultáció történik. Fülöp Zsolt polgármestert kérdeztük arról, hogy milyen információi vannak a szentendrei alapellátás átszervezéséről.

A miniszteri utasítás szerint öt napon belül végre kellett volna hajtani az átszervezést, ami alapján a Szentendrei Járásban Szentendrén alakult volna meg az akut betegellátó központ. Ez kivitelezhetetlennek bizonyult a sok tisztázatlan kérdés miatt, amit a háziorvosok és a gyermekorvosok felvetettek. Jelenleg még folynak az egyeztetések az átszervezésről az egészségügyi államtitkársággal a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Háziorvosok Online Szervezete (HAOSZ) és az EMMI egészségügyi szakmai kollégiuma háziorvostan tagozatának és a Szentendrei Rendelő Intézet új vezetőinek részvételével.

Március 27-én dr. Vörös József, a Járási Népegészségügyi Osztály mb. vezetője (mb. járási tisztiorvos) Fülöp Zsolt polgármester javaslatára egyeztető megbeszélésre hívta össze a szentendrei járásban, az alapellátásban dolgozó házi- és gyermekorvosokat és az ügyeleti ellátást nyújtó orvosokat.

Teljes volt az egyetértés, hogy az orvosok és az egészségügyi dolgozók számára a legfontosabb a megfelelő védőfelszerelés biztosítása, hiszen kiemelten veszélyeztetett munkakörben dolgoznak, akár az akut légúti betegeket, akár a más panaszokkal érkezőket látják el, hiszen köztük is lehetnek tünetmentes vírushordozók. Sajnos azonban, a szükséges eszközökből – így például a megfelelő védettséget biztosító maszkokból – nyugtalanítóan kevés áll rendelkezésre, és a járványügyi vészhelyzetben szükséges készletek feltöltésére még nem mindig került sor – mondta Fülöp Zsolt.

Az orvosok a számtalan probléma mellett, több megoldási javaslatot vetettek fel. Ezek összegzésére létrejött egy ideiglenes járási orvosi egyeztető fórum, amely a döntéshozók felé javaslatcsomagot állít össze a járvány terjedésének fékezésére, az előzetes szűrésre, a koronavírussal fertőzött betegek minél hamarabbi, a többi betegtől szeparáltan történő ellátására, járványhelyzetben a megfelelő beteg-orvos kapcsolat kialakítására.

Az persze a járvány terjedésének gyorsaságától is függ, hogy van-e elég időnk egy optimális átszervezés kidolgozására, vagy az egészségügyi kormányzat rendeleti megoldással zárja le a vitát – tájékoztatott Fülöp Zsolt polgármester.