2021. március 5., 11:34
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A járványügyi korlátozásoknak megfelelően, idén március 15-én a városi ünnepség elmarad, a városvezetés, intézményvezetők, képviselők egyéni időpontban emlékeznek meg hőseinkről a hagyományos, ünnepi helyszíneken: Petzelt József ’48-as honvéd alezredes sírjánál, a templomdombi Petőfi-szobornál, valamint a Deák Ferenc utcai Vasvári-szobornál. A szentendreieket a hosszú hétvégén bármikor végigjárható történelmi sétára hívjuk! Az ünnepi beszédek március 15-től online olvashatók oldalunkon és a Szentendrei Kulturális Központ honlapján. 
A Szentendrei Kulturális Központ szervezésében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító séta az eseményhez köthető szentendrei helyszínekre kalauzol a hosszú hétvége folyamán, március 12. és 15. között. A múlt-kutató kirándulás során a város hagyományos programpontjaira is eljuthatunk, mint például a koszorúzások helyszínei, vagy a Kőhegyi emléktúra. A séta érdekes történelmi adalékokkal fűszerezve, kevésbé ismert, Szentendréhez kötődő történelmi személyeket is bemutat.
Az útikalauzt a Szentendrei Kulturális Központ oldaláról  lehet letölteni, illetve a Tourinform irodánál nyomtatott formában is elérhető. A térkép mellé nemzetiszínű papírzászlót is adunk, amit az emlékhelyeken a szabadságharc hősei előtt tisztelegve letűzhetnek az emlékezők.
A sétát összeállította: Szarvas Rita magyar-történelem szakos mesterpedagógus.
Kérjük, séta közben ne feledjék: közterületen kötelező  a maszkhasználat. Vigyázzunk egymásra!