2021. december 16., 16:49
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közel harminc család erőfeszítésének köszönhetően mintegy ötszáz méter közút felújítása történt meg 2021-ben. Az 1+1-es program keretében hat projekt indult el több mint harminchét millió forint összértékben, ebből négyet már befejeztek. A beruházások költségének felét a projektre társult lakók, másik felét az önkormányzat fizette.

Az Egres úton 89 méter (14 MFt értékben), az Íjász utcában 150 méter (11,3 MFt értékben), a Puskin utcában 20 méter (3,4 MFt értékben), a Cserjés utcában 42 méter (2,5 MFt értékben) útszakasz kapott szilárd burkolatot. Az idén elkezdődött a Csalán utcai projekt, ahol 240 méteren zúzott kő burkolatot terveznek, a Berek utcában 94 méter szennyvíz-csatorna kiépítése kezdődött el.

Október közepén módosította a képviselő-testület adórendeletet. Ennek köszönhetően lehetővé vált, hogy a vegyes finanszírozású beruházásokban résztvevők az építményadójukból már az idén levonhatják a fejlesztési hozzájárulásuk 50 százalékát, így az 1+1-es programban résztvevők is élhetnek ezzel a kedvezménnyel. Ha a beruházás 50%-a messze meghaladja az éves építményadót, akkor maximum négy éven keresztül érvényesíthető a beruházás adózóra eső kedvezménye. Az adórendelet módosításának célja, hogy az adókedvezmény kiszélesítésével ösztönözzék a lakossági részvételt a városi projektekben.

Az adókedvezmény érvényesítéséhez kérelmet kell benyújtani az Adóirodának, amelynek tartalmaznia kell a kérelmező nevét, személyes adatait, a beruházás pontos helyét, az építmény helyrajzi számát és címét ( amelyre a kedvezményt érvényesíteni szeretné). A kérelmeket – mivel adóügyi dokumentumról van szó – aláírva postán feladva, vagy az ügyfélszolgálaton személyesen lehet benyújtani.

(A borítókép illusztráció.)