2018. május 30., 16:22
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A hazai wellnessélet leggyorsabban fejlődő része a szaunakultúra. A szaunakultúrát ismerők, kedvelők és helyesen szaunázók száma évről évre meredeken emelkedik, és ebben élen jár a hazai szaunaélet egyik központja, Szentendre. A városban számos különféle nagyon magas színvonalú kulturális esemény, program érhető el, immáron három éve a legmagasabb színvonalú szauna- és wellnesskultúra is, így joggal mondhatjuk, hogy Szentendre a szaunakultúra városa is lett.

Bár a városban évről évre többen szaunáznak, még sokan nem tudják, hogy az európai szaunareneszánsz gyökereit Olaszországban találhatjuk – onnan indult el a szaunamesterség új megközelítése alig tizenegy évvel ezelőtt, 2007-ben. A klasszikus, nyugtató programok mellett megjelentek a szórakoztató jellegű, igazi közösségi élményt jelentő lazább programok. A zenével és fényekkel kísért vidám felöntések egyre több vendéget vonzottak, a fiatalabb korosztályok is tömegesen jelentek meg a szaunákban.

Ahogy egyre tudatosabban figyeltek a fiatalok az egészségre, az egészségtudatos étkezésre és életmódokra, egyre többen választották a hétvégi esti bulik, az alkohol és más szórakozási formák helyett a vidám és egészséges közösségi szaunázási eseményeket. A szaunamesterségnek lépést kellett tartani a gyorsan növekvő kereslettel, így a szakma rohamosan fejlődött – egyfajta sportággá és előadóművészetté is vált. Az egészségtudatosságnak megfelelően a szaunában megjelentek a természetes illatok, az aromaterápia. Közben természetesen végig megmaradt a szaunázás alapvető célja: a szauna jótékony hatásainak a maximalizálása, például a méregtelenítés, a szív- és érrendszer edzése, stb.

A vendégek meredeken emelkedő száma a szállodákat és a fürdőket egyre jobb és újabb szaunák építésére sarkallta, ezekben egyre több szaunamesterre volt szükség. Megjelentek az első szaunamester iskolák, ahol ezt az egyre összetettebb mesterséget el lehetett sajátítani. És természetesen megjelentek a versenyek is, ahol a szaunamesterek egymás munkáját megismerve tanulhattak egymástól.

A folyamat legmagasabb szintű állomása az AufgussWM Szaunamester Világbajnokság – az „aufguss” szó a szaunaprogram neve németül, ez a megnevezés terjedt el a nemzetközi szaunaéletben leginkább – itthon a felöntés, szaunaprogram vagy szeánsz nevet is gyakran használják.

A világbajnokság a szaunamester szakma csúcsrendezvénye, mely idén is márciustól szeptember végéig zajlik egész Európában. Elsőként az egyes országok nemzeti fordulóiban a legjobb hazai mesterek mérik össze tudásukat az AufgussWM nemzetközi zsűrije előtt. A zsűri a szakma legkomolyabb szabályai szerint, különlegesen képzett szakemberekből áll, ez nem csak a legmagasabb szakmai mércét állítja a versenyzők elé, de biztosítja a pártatlanságot is. A nemzeti fordulók győztesei képviselik hazájukat a világbajnokság döntőjében, mely idén szeptember 17-23. között lesz Németországban, a Satama Sauna Resortban, míg a magyar nemzeti forduló június 8-10. között lesz a V8-ban.

Magyarországon egyébként Debrecen volt az első olyan város, mely jelentősen támogatta és támogatja a mai napig a szaunakultúrát, képezte a szaunamestereit és teret adott a helyes és magas szintű szaunázásnak. A debreceni városi fürdő szaunaparkja ma is az egyik legsikeresebb hazai szakmai központ. Szentendre városa 2015-ben zárkózott fel, sőt, előzött be, amikor a V8-ban elkészült az ország első nemzetközi szintű események rendezésére is alkalmas mesterszaunája. 2016-ban lettünk teljes jogú tagjai az AufgussWM nemzetközi szaunaszervezetnek, ebben az évben volt az első világbajnoki nemzeti forduló is a V8-ban. Köszönhetően a város és a fürdő támogatásának is, Szentendre a szaunareneszánsz hazai nagykövetévé vált. Itt rendezik minden évben a szaunamesterek országos konferenciáját, melyre  a világ legjobb szakértői érkeznek. Itt indult nemrégiben az ország legkomolyabb szaunamester képző iskolája, melynek frissen vizsgázott növendékei máris legendásak a hazai szaunás körökben. Itt működik a legkomolyabb, nemzetközi szinten is elismert hazai szakmai műhely. A múlt héten rendezett szauna klasszik versenyen is tarolt Szentendre, férfi és női kategóriában is elhoztuk az első helyet mind a közönségdíj, mind a szakmai zsűri díja tekintetében.

A városnak és a V8-nak hazai és nemzetközi hírnevet is jelentő szaunaélményeknek persze a helyiek örülnek a leginkább, hiszen míg az ország többi részén élőknek sokat kell utazniuk kedvenc szaunás eseményeikre, addig a szentendreieknek házhoz jönnek a hazai és nemzetközi szaunaélet hírességei.

A világ szaunás eseményei tőlünk csak karnyújtásnyira vannak!