2015. április 22., 23:13
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Befejeződött Szentendrén a Hamvas Béla utca 2-10. szám alatti társasház innovatív energetikai korszerűsítése. A beruházást a PIME’s Concerto projekt keretében Szentendre Város Önkormányzatával együttműködve a Társasház és a Városi Szolgáltató Zrt. beruházásában valósult meg.

A kivitelezés 2014 nyarán indult, beruházás keretein belül körülbelül 194 millió Forintból 80 lakás (köztük 32 önkormányzati ingatlan) és a földszinti üzletek energetikai korszerűsítése valósult meg, melyet Concerto Programból az Európai Unió, hazai forrásként a Zöld Beruházási Rendszerből a magyar állam, valamint a társasház közel 50 milliós hozzájárulásával sikerült létrehozni.

A projekt során sor került a következő fejlesztésekre:

  • nyílászáró csere és homlokzati hőszigetelés
  • napfénytetős erkélyek
  • tetőfelújítás integrált hibrid napelem-napkollektor rendszerrel
  • szellőzési rendszer csere
  • szezonális tárolók kialakítása

 

A Concerto Programhoz tartozó eddig megvalósult fejlesztések közé tartozik Szentendrén az ÉMI Tudásközpont és a hozzá tartozó épületegyüttes, a VSZ NZRt. felújított irodaháza és a püspökmajori óvoda energetikai fejlesztése.

A Concerto programban további két társasház korszerűsítése is szerepel: a Kálvária út 57-61., illetve a Hamvas Béla utca 12-18. Emellett a Püspökmajori óvoda napelem-rendszerének építése márciusban megkezdődött és még az idei évben véget ér a Bimbó utcai óvoda energetikai korszerűsítése is.

Az önkormányzat a Concerto Program mellett 2012-ben elindította a társasházak energetikai korszerűsítését támogató Dunyha Tervet, mely kezdeményezés alapján elkezdődött a társasházak energetikai korszerűsítésének szervezése önkormányzati támogatással. A nemrég elkészült Fehérvíz utcai társasház és a Concerto házak reményeink szerint multiplikátor hatást váltanak ki és példájuk nyomán egyre több társasház fogja megújítani otthonát.