2015. szeptember 30., 15:40
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A jelölt turistaúttá váló, visegrádi Spartacus ösvény átadása alkalmat adott arra, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai kerekasztal-beszélgetéssel fűzze szorosabbra kapcsolatát a természetjáró társadalommal, a területén működő természetbarát, sport és turista egyesületekkel, valamint turistatérképek szerkesztőivel. A cél: további közös „ösvények” kialakítása.spartacus3

A Pilisszentlászló és Visegrád között, mintegy 5 km-en kanyargó Spartacus ösvény, a Visegrádi-hegység egyik legszebb ösvénye 2015 szeptemberétől jelölt turistaútként áll a természetjárók rendelkezésére. Az ösvény átadásával a Pilisi Parkerdő Zrt. a turisták régi álmát váltotta valóra. A hatékony együttműködés megerősítése érdekében Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója kerekasztal-beszélgetésre invitálta a Parkerdő által kezelt területen működő természetbarát, sport és turista egyesületek, szervezetek képviselőit.

spartacus2

A Pilisi Parkerdő Zrt. csaknem 65 ezer hektáron, azon belül is összesen 117 településen és 16 budapesti kerületben kezel erdőterületet. Elmondható, hogy a Parkerdő az ország leginkább igénybevett erdőterülete, ezért különösen fontos, hogy kölcsönösen jó szakmai viszonyt ápoljon a lokális szervezetekkel, a természetjáró társadalommal. A Parkerdő visegrádi központjában tartott, közel kétórás eszmecserén így minden érintett elmondhatta véleményét a közelmúlt fejlesztéseiről és az erdők látogatásáról, ezen túl pedig napirendre kerültek a térség turisztikai lehetőségeivel kapcsolatos javaslatok és elképzelések is.

spartacus1

A beszélgetést követően a résztvevők ráléphettek az immár zöld kereszt turistajelzéssel jelölt és információs táblákkal ellátott Spartacus ösvényre. A túra egészen a Jenő-kunyhóig tartott, ahol a jelenlévők megemlékeztek Peták István, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett újságíróról, a Magyar Természetbarát Szövetség (1987-1991) és a Magyar Turista Egyesület elnökéről (1989-től 2015. június 30-i haláláig), a Másfélmillió lépés Magyarországon című legendás tévésorozat szerkesztőjéről.