2016. szeptember 1., 11:18
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elstartolt az Art Capital

Kissé elcsépeltnek tűnik felemlegetni, hogy Szentendre a művészetek városa. Már a városba érkezőt is ez a tábla fogadja: Szentendre a festők városa (az igazság szerint rajtuk kívül a szobrászoké és az iparművészeké is). Közel száz éve érvényes az előbbi állítás, mióta fiatal festők, akik nyaranta ebbe a szép Duna-parti kisvárosba jöttek festeni, 1928-ban megalapították a Szentendrei Festők Társaságát. A művésztelep az elkövetkező évtizedekben a magyar képzőművészet egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású alkotóműhelyévé vált. Az 1960-as évek végén egy új generáció jelentkezett. A kor meghatározó eseménye volt az ifjú amatőr festők – a későbbi Vajda Lajos Stúdió tagjai – szabadtéri tárlata a Templomtéren, és egy új, a fiatal képzőművészek letelepedését elősegítő művésztelep felépülése.

A város páratlan művészeti hagyományának szellemében kívánja a Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendrét a képzőművészet magyar fővárosává tenni.

Az augusztus 27-én kezdődött nagyszabású nemzetközi rendezvény, az Art Capital olyan különleges programsorozat, amely művészeti fesztiválokkal és képzőművészeti biennálékkal egyaránt rokonítható. A múzeum az idei rendezvényt, a próbaévre utaló nulladikat hagyományteremtő szándékkal hívta életre. A kiállítások ugyan műfaji szempontból sokfélék lesznek, mégis tematikusan – napjaink időtapasztalata – kapcsolódnak egymáshoz.

Az Art Capital két szakaszra tagolódik: az augusztus 27-i Fő téri központi megnyitót követően hat különböző kiállítás nyílik egymás után.

Ezek több helyszínen kerülnek megrendezésre: a Dalmát Szamár bisztróban efZámbó István nyitotta meg feLugossy László projektjét, amely a Szövegek bárhol – Van, aki ingyen pszichedelikus címet viseli, a Főposta előtti megújult téren public art művek, a Városi vendégházban pop up tárlatok, a Ferenczy Múzeum Barcsay termében Asztalos Zsolt tárlata, az Ámos Imre–Anna Margit Múzeumban Anna Margit hetvenes–nyolcvanas évekbeli műveit bemutató Utolsó ítélet című új kiállítása, míg a Barcsay Múzeumban Igor Minárik szlovák képzőművész tárlata nyílt meg.

ArtCaptal_meghivo_szept3

Szeptember 3-án kerül sorra a MűvészetMalomban az Elvesztegetett idő című központi kiállítás megnyitása. A kortárs magyar és nemzetközi képzőművészet rangos képviselői: Marina Abramovič, Asztalos Zsolt, Bak Imre, Berszán Zsolt, Bukta Imre, Jelena Bulajič, Radu Comşa, Deim Pál, Eija-Liisa Ahtila, El-Hassan Róza, Fajgerné Dudás Andrea, Farkas Ádám, Fehér László, Andreas Fogarasi, Hegedűs 2 László, Kis Róka Csaba, Peter Kogler, Koronczi Endre, Anna Kott, Lovas Ilona, Peter Matthews, Jonathan Monk, Nagy Kriszta, Sorin Neamtu, Németh Ágnes, Reigl Judit, Katharina Roters, Florin Ştefan, Victor Sydorenko, Szirtes János, Szolnoki József, Szűcs Attila, Várnai Gyula, Veres Szabolcs és Bill Viola alkotásait mutatja be a nagyszabású tárlat.

A kolozsvári Ecsetgyár művészei is ezen a napon mutatják be legújabb műveiket a Vajda Múzeumban. Fátyol Viola fotónak tárlata a Ferenczy Múzeumban, Szigethy Anna munkái pedig az Ámos Imre–Anna Margit Múzeumban láthatók szeptember harmadikától.
A gyönyör visszhangja, efZámbó Istvánnak a Ferenczy Múzeum Szentendre Termében látható új tárlata, Chiharu Shiota Emlékeső, Vincze Ottó River-pool, az Újragondolt Czóbel, és a Múlt a mélyben – Mozaikok Szentendre történetéből című tárlatok szintén az Art Capital programjának részei.

A képzőművészeti kiállítások mellett múzeumpedagógiai foglalkozásokat, filmvetítéseket, performanszokat, szabadtéri és társművészeti programokat is kínál a rendezvény a látogatóknak.

 

Fotók: Deim Balázs