2017. augusztus 18., 08:31

Szeptember elejétől Szentendre újra fesztiválváros lesz. A tavalyi, nulladiknak aposztrofált Art Capital kortárs művészeti fesztivál után idén már az „igazi”, az első kerül megrendezésre. Gulyás Gáborral, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatójával a 2017-es rendezvényről beszélgetünk.

Hogyan értékeli a múlt évi Art Capitalt, annak helyét a kortárs művészeti fesztiválok sorában? Milyen közönséget vonzott ez a rendezvény?
Ez az első képzőművészeti fesztivál, korábban nem rendeztek ilyet Magyarországon. Számítottam rá, hogy előjön minden olyan nehézség, amely úttörő vállalkozások esetében szokott, de végül minden jól alakult. Igaz, hatalmas erőfeszítés volt, amelynek az volt a tétje, hogy bebizonyítsuk: képesek vagyunk megcsinálni. Lényegében támogatások nélkül, rengeteg önkéntes munkával. Sikerült. A kortárs képzőművészet iránt érdeklődő hazai közönségnek az Art Capital kihagyhatatlan lett, de sokan jöttek Romániából, Szlovákiából, Ausztriából vagy Lengyelországból is. Számos fontos külföldi fórumon írtak a szentendrei projektről, forgatott itt például az olasz és a román állami televízió is.

Mikor kezdődik az idei fesztivál, s mennyi ideig tart?
Szeptember 8-15. között nyílnak meg a projekthez tartozó kiállítások, az egyéb programok pedig szeptember 15-24. között lesznek.

A tapasztalatok nyomán terveznek-e jelentősebb változtatásokat a tavalyihoz képest? Miben tér el a mostani fesztivál léptékében, programjaiban? Milyen újdonságokat terveznek idén?
Nagyságrendileg annyi program lesz, mint tavaly, de jóval kevesebb idő alatt. 2016-ban kis túlzással a kutya sem támogatott bennünket, mégis megcsináltuk, hogy lássák: érdemes lenne szponzorálni az Art Capitalt. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, de ez konkrét
támogatásokban nagyon nehezen akart megmutatkozni. Olyannyira, hogy már azon gondolkodtunk, nem erőltetjük tovább. Aztán az utolsó utáni pillanatban mégis lett támogató, így belevágtunk. Ráadásul most már hosszú távú szponzorálásról is tárgyalunk. Csaknem húsz kortárs művészeti kiállítást láthat, aki idén ősszel Szentendrére látogat, ezek közül most kettőt emelnék ki. Kevesen tudják, hogy az egyik legizgalmasabb kortárs festmény-kollekció Csehországban található, egy magángyűjtő, Robert Runták tulajdonában. Első alkalommal lesz látható ebből válogatás Magyarországon: a MűvészetMalomban a kitűnő amerikai kurátor, Jane Neal rendez belőle kiállítást. Ugyanebben az épületben lesz egy egészen izgalmas összeállítás a migráció témájához kapcsolódóan, főként orosz és délszláv alkotók műveiből, a szlovén Peter Tomaz Dobrila rendezésében.

A 2016-os fesztivál központi témája az idő volt. Mi köré épül az idei rendezvény?
Az idei téma az otthon és otthontalanság kérdése. Ez mindenkit érint, hiszen mindannyian lakunk valahol. Az otthon nem egyenlő a hajlékkal, bár többnyire hozzá kapcsolódik. Otthon érezhetjük magunkat a házak, kertek, templomok, utcák szegélyezte fizikai térben, a lakásunkban, otthon lehetünk egy kultúrában, otthonosként élhetünk meg illatokat, hangokat, színeket. Otthonra lelhetünk az
internet kínálta virtuális térben is. Úgy gondolom, hogy otthon érezni magunkat: ez első-sorban érzelmi állapot. Nem csupán az ismerősség érzése, hanem öröm és bánat, nosztalgia és harmónia, vigasz és büszkeség. Az érzelmek olyan együttese, amely ott, és csakis ott van meg. Az otthontalanság érzete, amikor mindez fájóan hiányzik. Mindkettőt az együtt-létezés rendje szervezi – finom áttételekkel a közösségek élő organizmusaiban.

Hány kiállítást terveznek idén? Milyen lesz a meghívott hazai és külföldi kiállítók aránya? A csoportos és egyéni kiállításoké?
Húsz kiállítási projektből áll az Art Capital, a kiállítók hozzávetőlegesen 35-40%-a külföldi. A tárlatok harmada csoportos kiállítás.

Lesznek-e a tavalyihoz hasonlóan kísérőprogramok? Mekkora szerepet kap idén a film, az irodalom és a zene?
Természetesen, de ezek többsége nem is kísérőprogram, hanem önálló rendezvény. Ezen a területen a legfontosabb változás, hogy gasztronómiai kínálatot is beillesztünk a programba.

Mennyiben kapcsolódik az Art Capital a nagy tradíciókkal bíró szentendrei képzőművészethez?
A kapcsolódás túlzás nélkül nagyon erős. Valamennyi programnapon várja majd egy házigazda a látogatókat, mindig más szentendrei képzőművész, aki szívesen kalauzolja majd a vendégeket a különféle kiállításokon, projekteken. Meghosszabbítjuk a Képtárban a
Szentendre felett az ég című tárlatot, hogy az Art Capital látogatói is megnézhessék. A Ferenczy Múzeumban egy privát fotókból szerveződő kiállítást nyitunk, amely az elmúlt évtizedek szentendrei képzőművészeti életét idézi meg a nagyközönség által soha nem látott képek révén. A Vajda Lajos Múzeumban Létszekvenciák címmel nyílik tárlat klasszikus és kortárs szentendrei alkotók olyan munkáiból, amelyek az otthon témájára reflektálnak. A Kmetty Múzeumban a gyűjteményünkből minden nap kiállítunk egy fontos alkotást – ez lesz a nap műve –, amely mellett egy rövid, közérthető művészettörténeti értelmezést is megnézhetünk, illetve meghallgathatunk a mellette elhelyezett monitoron. Magyarán: az idei Art Capital egyszerre lesz szentendrei, országos és nemzetközi képzőművészeti fesztivál. Szeretném, ha ez a három erős hangsúly a későbbiekben is megmaradna.

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
szo 02

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 02

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.