2023. április 14., 11:31
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Ferenczy Múzeumi Centrum 2023. április 13-15. között konferenciát rendez Árpád népe – A magyar honfoglalás kor kutatásának legújabb eredményei címmel. 

Helyszín: MűvészetMalom (Bogdányi út 32.)

 

A nemzetközi szakmai konferencia az FMC és az MNM Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei című közös kiállításának hivatalos kísérő rendezvénye.

A kiállítás szenzációja, hogy nemcsak a nagyközönség, de a szakma is most láthatja először együtt az összes magyarországi intézményben őrzött tarsolyt, kiegészülve a pátyi honfoglalás kori temetőben nemrég feltárt két példánnyal. A Magyar Nemzeti Múzeummal közösen megrendezett kiállítás a tarsolyok mellett a pátyi temetők gazdag anyagából is számos leletet bemutat. A temető és a tarsolyos sírok leleteit először Szentendrén, a felújított MűvészetMalomban láthatja a közönség.
A kiállításhoz angol és magyar nyelvű katalógus kapcsolódik, valamint a kiállításmegnyitóval egy időben háromnapos nemzetközi régészeti konferencia kezdődik Árpád népe címmel, melyen a honfoglalás korának új kutatási eredményeit foglalják össze a szakemberek, a nyelvészettől a régészeti leleteken át a történeti vonatkozásokig.

A konferencia részletes programja>>>