2013. március 15., 19:19
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Befejeződött a Keresd az aranyfakanalat című gasztronómia verseny második fordulója, melyen tíz szentendrei étterem vett részt. Az akció egyik fontos, de talán kevésbé ismert részlete, hogy az éttermeket szakértő zsűri rangsorolja: a versenyben résztvevő vendéglőkben próbavásárlásokat végeznek, majd értékelésüket a harmadik forduló után összesítik. A zsűri egyik tagja volt Török István János szaktanár, éttermi mester, a Magyar Turizmus Zrt. külsős minősítési szakértője, húsz éven keresztül a Magyar Gasztronómia Szövetség alelnöke, a Schmitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke. Őt kérdeztük az adventi és a farsangi forduló tapasztalatairól.

Milyen szempontokat vettek figyelembe az éttermek minősítése során?
Már az étterembe való belépés előtt is dolgozott a zsűri, hiszen pontoztuk az étterem külső képét, a belső dekorációt és a versenyt hirdető anyagok kihelyezését. De természetesen figyelmüket elsődlegesen az ételek minőségére, mennyiségére fordítottuk, pontoztuk a séf fantáziáját, a tálalást és a személyzet hozzáállását a versenyhez. A próbavásárlás végén mindig felfedtük magunkat, szemtől szembe elmondtuk a véleményünket, nem elmarasztalóan, hanem segítő szándékkal. Fontosnak tartjuk, hogy ahol szükséges, tanácsainkkal segítsük őket, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy a városnak jó hírét vigyék az ideérkező vendégek, legyenek külföldiek vagy belföldiek, hogy méltó rangja legyen a szentendrei éttermeknek.

Általánosságban mi a véleménye a versenyben részt vevő éttermek felkészültségéről?
A verseny jelenlegi állásában valóban csak általánosságban fogalmaznék: azt mondhatom, hogy csak részben voltunk elégedettek. Érdekes volt megfigyelni, hogy ahol a tulajdonos személyesen is részt vett a kiszolgálásban, az éttermi munkában, ott egyértelműen érződött a jelenléte a személyzet pozitívabb hozzáállásában. Örvendetes, hogy majdnem mindenhol fiatal séfek vannak, akik ügyesek, értik a szakmájukat, többségében szépen is tálaltak. De voltak olyan éttermek, amelyek beneveztek, de sajnos sem a reklámokkal, sem a nyitva tartási idejükkel nem vették komolyan a versenyt. Volt olyan étterem, amelynek felszereltsége, gazdagsága kiváló volt, de hiányzik a hozzá megfelelő szakmai háttér.

Önnek nagy szakmai tapasztalata van a vendéglátás területén. Országos viszonylatban hogyan minősítené a helyi éttermeket?
Szentendrének van egy olyan vendéglős rétege, amely szakmailag jól felkészült, és mindent megtesz a város jó hírneve érdekében. Jó az étel- és italválasztékuk, és korrekt áron kínálják, bárhol megállnák a helyüket. Többségük pályázhatna különféle díjakra is, mint például a nemrégiben kiírt Magyar Turizmus Minőségi Díjra. A városban és környéken egyre több a vendéglő, élesedik a verseny, és csak az az étterem tud talpon maradni, ahol minőséget adnak megfelelő áron, hiszen ma Magyarországon nem olcsó dolog, ha egy család étteremben szeretne ebédelni.
Úgy gondolom, aki ebben az aranyfakanalas versenyben részt vesz, az mindenképpen nyertes, mert jobban megismerteti étteremét, több vendéget tud vonzani. Színvonalas a verseny, és nagy felelősség számunkra a sok jó étterem közül a legjobbakat kiválasztani.

*

Továbbra is keressék Szentendrén az aranyfakanalas emblémával ellátott éttermeket, hiszen az akció legfontosabb célja, hogy a helybeliek is ismerjék meg a város éttermeit. Április 1-30. között háromfogásos tavaszi menüvel és ajándékitallal várnak mindenkit szeretettel, melynek ára egységesen 2890 Ft. Természetesen Önök is szavazhatnak a legjobb menükre, véleményüket elküldhetik a Szentendre és Vidéke szerkesztőségébe is (szevi@szentendre.hu), melyet továbbítunk a zsűri felé.

A tavaszi fordulóban részt vevő éttermek:
• Trattoria Cardinale Étterem és Pizzéria (Dunakorzó 7., 309-444, www.cardinale.hu, nyitva minden nap 11.00-23.00)
• Barcelona Restaurant & Tapas Bar (Szerb u. 2. 950-791, www.barcelonabar.hu, nyitva keddtől vasárnapig 12.00-23.00, hétfőn zárva)
• Rab Ráby Éterem (Kucsera F. u. 1/A., 310-819, www.rabraby.hu, nyitva keddtől vasárnapig 12.00-22.00)
• Régimódi Étterem (Dumtsa J. u. 2., 311-105, www.regimodi-resturant.hu, nyitva hétfőtől péntekig 12.00-18.00, szombat-vasárnap 11.00-20.00)
• El Mariachi étterem (Pannónia u. 6/B.,303-132, www.elmariachi.hu, nyitva minden nap 10.00-22.00)
• Művész Étterem (Dumtsa J. u. 7., 06-26-311-484, www.ujmuvesz.hu, nyitva szerdától vasárnapig 11.00-22.00, hétfő-kedd zárva)
• Vadászsólyom Étterem (Pannónia u. 8., 06-26-787-287, www.vadaszsolyom.hu, nyitva keddtől vasárnapig 11.00-22.00, hétfőn zárva)
• Erm’s Étterem (Kossuth L. u. 22., 06-26-303-388, www.erms.hu, nyitva naponta 11.00-22.00, csütörtökön zárva)
• Corner Étterem (Dunakorzó 4., 300-027, nyitva minden nap 10.00-22.00)
• Görög Kancsó Étterem (Dunakorzó 9., 303-178, www.gorogkancsoetterem.hu, nyitva tartás: minden nap 11.00- 22.00)
• Bar Centro Étterem (Péter-Pál u. 2/B., 06-70-383-0383, www.barcentro.hu, nyitva: szerdától vasárnapig 8.00-23.00, hétfőn és kedden zárva)
• Promenade Étterem (Futó u. 4., 312-626, www.promenade-szentendre.hu, nyitva: egyelőre hétvégén)
• Kereskedőház Étterem (Fő tér 2-5., 06-30-600-9709, www.kereskedohazcafe.hu, nyitva minden nap 9.00-19.00)